U naselju Lug pored Tomislavgrada počeli su radovi na izgradnji spomen muzeja na mjestu gdje je prije 76 godina njemačka SS Divizija “Princ Eugen” ubila osamdeset troje civila.

Udruga “Lug-Poljica” Tomislavgrad nositelj je projekta izgradnje muzeja i parka oko groblja gdje su nevine žrtve spaljene i pokopane.

U prvoj fazi projekta završeni su zemljani radovi, prikupljena je povijesna građa (dokumenti, fotografije, svjedočenja) te je urađen idejni projekt muzeja i okoliša.

Projekt je ranije prezentiran mještanima i dijaspori s ciljem prikupljanja sredstava za izgradnju muzeja koji će imati oblik i formu stare kuće (pojate).

Trenutno se izvode radovi na izradi polukružnih potpornih zidova, amfiteatra i pristupnog stubišta, nakon čega ce se izvršiti zasipanje materijalom do razine travnjaka.  Vrijednost ove faze radova je oko 50.000 maraka dok je ukupna vrijednost projekta približno 250.000 maraka.

U najvećoj mjeri projekt financiraju mještani i to dobrovoljnim prilozima prikupljenim na godišnjem okupljanju Lužana na “Luškoj fešti”, a tu su i sredstva Općine Tomislavgrad i drugih javnih institucija kao i sredstva odobrena na različitim natječajima na koje je udruga kandidirala projekt.

Udruga “Lug-Poljice” napominje kako je ovo stratište nevinih žrtava, u kojem je počinjen najveći pojedinačni zločin u II. svjetskom ratu u općini Tomislavgrad, mjesto posebnog pijeteta te ističu da je izgradnja spomen doma i uređenje dvorišta dug generacije potomaka da se otme zaboravu strašna tragedija i pogibija 83 mještana sela Luga i Kuka i Letke iz ratne 1943. godine. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok