Jugoslav Brdar / Josip Tomić

Od službenog proglašenja rezultata općih izbora u BiH, u našoj Županiji se malo toga konkretnog dogodilo.

Osim formiranja tijela skupštine, izbora rukovodstva jedini konkretan korak je bilo izglasavanje nepovjerenja skupštini a samim tim i upravi ŠGD-a.

U tom procesu smo sudjelovali i mi kao klub. Sudjelovanjem u nadzornom odboru i skupštini ŠGD jasno smo od prvog dana tražili da se ŠGD-om i cjelokupnim radom u šumarstvu HBŽ-a počne raditi odgovorno, transparentno i na korist svima jer je u pitanju najvažniji resurs Županije. U prilog tome su trebali poslužiti i zaključci skupštine na tematskoj sjednici koji su usvojeni na najvišem zakonodavnom tijelu ove Županije.

Prošli su mjeseci i vrijeme je bilo da vidimo konkretne rezultate zbog kojih smo dali povjerenje. Međutim zadnje informacije iz ŠGD-a o navodnom transportu nedoznačene robe i to na dan koji je vlada HBŽ-a proglasila neradni, 2.ožujka povodom dana neovisnosti BiH, uz prisustvo odgovornih pojedinaca iz ŠGD-a, sluti da se stvari odvijaju upravo na onaj način koji mi nismo podržali donoseći odluke u skupštini. Ovim putem postavljamo javno neka pitanja svima odgovornima u sustavu:

Da li služba interne kontrole ŠGD-a radi svoj posao u kontinuitetu odgovorno?

Da li je kamion oblovine u Goliji prema Glamoču nezakonito transportiran neradnim danom?

Da li su eventualni počinitelji i odgovorni u ŠGD-u prijavljeni policiji?

Da li je MUP HBŽ-a poduzeo sve radnje da utvrdi činjenice i ako je, zašto o tome nije obaviještena javnost?

Da li je izuzeta sporna sirovina i da li je bila doznačena?

Koje su sankcije predložene prema odgovornim za propuste u ŠGD-u?

Koji je, ako i jedan od zaključaka skupštine HBŽ sa tematske sjednice je proveden u djelo?

Smatramo da je nužno na sva ova pitanja dati konkretne i jasne odgovore jer je to jedini način da se uvjerimo da svi radimo ono što smo se dogovorili i za što smo odgovorni svojim biračima. Jedino transparentan rad nam daje kredibilitet koji je itekako poljuljan u našoj Županiji.  Krajnje je vrijeme da ŠGD, Uprava za šume, Uprava za inspekcijske poslove i ostale nadležne institucije postupe po zaključcima skupštine, a ako to nisu u stanju da nas i o tome obavijeste!

Članovi kluba zastupnika SDP BiH i NSRZB skupštine HBŽ
Jugoslav Brdar
Josip Tomić

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok