U zadnjih nekoliko mjeseci značajno je porasla zainteresiranost pojedinih medija i njihovih novinara za stanje u političkom životu HBŽ.

Posebno je to primjetno kod novinara Večernjeg lista za BiH Zorana Krešića i novinara Hrvatskog medijskog servisa Milana Šutala. Razumljivo nam je da lokalni mediji i portali pažljivo prate što se događa u HBŽ te daju svoje komentare, ali nam je čudno da gospodin Krešić i gospodin Šutalo komentiraju stanje u HBŽ bez da su na bilo kakav način kontaktirali ili tražili bilo kakvu informaciju od ŽO HDZ BiH HBŽ.

Jedini zaključak koji se iz svega ovoga može izvući je da su navedeni novinari dobivali i dobivaju informacije od članova HDZ BiH iz Tomislavgrada i na temelju tih jednostranih informacija donose zaključke i kroz medije objavljuju naručene članke koji daju lažnu sliku široj javnosti.

Temeljno načelo novinarstva je biti objektivan, saslušati sve strane o kojima se piše i onda davati svoj sud. Ovako imamo pravo sumnjati da navedeni članci i novinari koji su ih pisali nisu objektivni, pravdaju postupke OO HDZ BiH Tomislavgrad i za sve što se događa optužuju ŽO HDZ BiH HBŽ i GO HDZ BiH Livno.

Pitamo se „ ZAŠTO?“ Zašto se nisu obratili legalnim stranačkim tijelima HDZ BiH HBŽ ? Povodom aktivnosti Općinskog odbora Tomislavgrad i članova iste općinske organizacije koji su ujedno i zastupnici u Skupštini HBŽ, želimo jasno ukazati na protustatutarno djelovanje i izraziti potpuno neslaganje s njihovim postupcima koji izlaze izvan okvira djelovanja Županijske organizacije HDZ BiH.

Već dulje vrijeme zabrinjavajuće je djelovanje članova OO HDZ BiH Tomislavgrad i dužnosnika iz iste općinske organizacije u okvirima Vlade i Skupštine HBŽ, a poglavito nakon Zaključaka koje je donijelo Predsjedništvo HDZ BiH, u studenom 2019. godine.

Predsjedništvo HDZ BiH je donijelo Zaključke i tražilo od istih da prestanu sa izvan statutarnim djelovanjem. Međutim, isti su zanemarili Zaključke Predsjedništva HDZ BiH i ŽO HDZ BiH HBŽ i nastavili sa protustatutarnim djelovanjem.

Skupa sa svojim partnerima iz HDZ 1990, zastupnicima pojedincima u Skupštini HBŽ završili su planirane aktivnosti u ŠGD „ Hercegbosanske šume“ Kupres. Smijenili su hrvatske predstavnike u Skupštini ŠGD iz Livna, Glamoča i Bosanskog Grahova i imenovali „kvalitetnije“ Hrvate iz Tomislavgrada.

Potom su smijenili „loše“ Hrvate iz Nadzornog odbora i imenovali „bolje“ Hrvate iz Tomislavgrada. Na koncu su smijenili upravu ŠGD HBŠ i smijenili sve „loše“ Hrvate iz Livna i Kupresa i imenovali „bolje“ Hrvate iz Tomislavgrada.

Upravo ovo je eklatantan primjer njihovog političkog djelovanja i „interesa“ za hrvatski narod i ostatak HBŽ, kako kažu u svom priopćenju, a sve pod okriljem HDZ BiH HBŽ.

Želimo jasno ukazati da za ovakve postupke nemaju odluke Županijskog odbora HDZ BiH i sve su radili na svoju ruku i u ime svoje općinske organizacije. To se samo kod njih možda zove demokracija na koju se isti pozivaju, a u principu radi se o klasičnoj anarhiji.

Nakon odluke Predsjedništva HDZ BiH o uvjetnom isključenju Ivana Vukadina člana Predsjedništva HDZ BiH, Roberta Bagarića predsjednika Kluba Hrvata i Ante Tadića predsjednika Kluba HDZ BiH u Skupštini HBŽ, Općinski odbor Tomislavgrad 05. Ožujka 2020. godine održava sjednicu i daje jedinstvenu i jednoglasnu podršku uvjetno isključenim članovima, te izlazi sa krajnje bezobzirnim i omalovažavajućim priopćenjem u kojem pojašnjavaju razloge i argumentaciju za svoje postupke i djelovanja. Isti se „zalažu za poštivanje izborne volje i izbornih rezultata, koji su temelj demokratskog društva“ i tu demokratsku volju pojašnjavaju brojkama.

„Ovakvi izborni rezultati i povjerenje koje smo dobili od naših birača, obvezali su nas da preuzmemo odgovornost u vođenju naše županije“, „Iz Tomislavgrada je izabrano 6 zastupnika u Skupštinu HBŽ, dok je iz Livna izabran 1 zastupnik“, „Vidljivo je kako se izborni rezultat Tomislavgrada u potpunosti zanemaruje“. Uvažavajući Izborni zakon BiH i metode izračuna i dobivanja mandata preferencijalnim glasovima, želimo jasno ukazati da je HDZ BiH HBŽ osvojio najviše glasova u HBŽ zahvaljujući povjerenju glasača svih šest općinskih organizacija (Tomislavgrad, Livno, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar), te se pitamo što je sa uvažavanjem ostalih pet općinskih organizacija i njihovih glasača.

„Članovi OO HDZ BiH Tomislavgrad su u potpunosti provodili Sporazum o suradnji između HDZ BiH i HDZ 1990“. Iz ove konstatacije se jasno vidi da dužnosnici i članovi OO HDZ BiH Tomislavgrad u potpunosti ignoriraju tijela HDZ BiH, prvenstveno Županijskog odbora, te samim time narušavaju Sporazume i odnose sa drugim političkim strankama pa tako i sa HDZ 1990. Naglašavamo da zastupnici iz HDZ 1990 isto tako narušavaju sporazum između dva HDZ-a jer podržavaju članove OO HDZ BiH Tomislavgrad koji djeluju suprotno Statutu i odlukama HDZ-a BiH. „Implementacija spomenutog sporazuma i koalicijskog dogovora, rezultirala je i promjenama u rukovodećim tijelima ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres koje su nažalost zadnje tri godine negativno poslovale, čime su naši drvoprerađivači dovedeni na rub propasti…“

Ovu implementaciju smo već pojasnili u smjenama „loših“ i „nestručnih“ Hrvata koji ne dolaze iz Tomislavgrada i imenovanje „boljih“ i „stručnijih“ iz iste općine i zaštite sve hrvatskih interesa na području HBŽ. Jedina točna konstatacija koju su dali u priopćenju je, da pored političke odgovornosti uvjetno isključenih članova, odgovorni su još i neki drugi članovi iste općinske organizacije u nepoštivanju Statuta HDZ BiH. Dana, 11. ožujka 2020. godine uvjetno isključeni član Robert Bagarić saziva Klub Hrvata u Skupštini HBŽ i na poseban način po njihovom nahođenju po drugi put predlažu uvjetno isključenog člana Ivana Vukadina za mandatara Vlade HBŽ, čime ponovno krše statut HDZ BIH i članak 44. stavak 5 koji glasi „ kad je radi teže povrede članskih obveza pokrenut postupak dotičnom članu miruju članska prava.

Sam ovaj postupak dovoljno govori o poštivanju najvišeg tijela HDZ BiH, poštivanju Statuta HDZ BiH i očigledno promoviranju najnovijih „demokratskih“ načela postavljenih unutar OO HDZ BiH Tomislavgrad.

Priopćeno je iz ŽO HDZ BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok