U srijedu 18. ožujka 2020. na sjednici Stožera civilne zaštite Grada Livna donesene su slijedeće preporuke i obavijesti.

Prema dosadašnjim saznanjima na području Grada Livna nije registriran ni jedan slučaj oboljenja od korona virusa.

Potrebno je pridržavati se preventivnih mjera s ciljem zadržavanja takvog stanja.

Pozivaju se građani na produbljivanje svjesnosti o ozbiljnosti situacije na samozaštitu i samim tim na strogo pridržavanje svih uputa nadležnih kriznih stožera.

Pozivaju se da se što manje kreću na javnim mjestima i stvaraju bespotrebne gužve. Ukoliko pak imaju žurnih i neodgodivih poslova pozivaju se da iste obavljaju u što kraćem vremenskom razdoblju i poštuju diskreciju razmaka i kontakta s drugim osobama.

-    sanitarno – higijenski uvjeti trebaju biti na visokoj razini u svim javnim ustanovama, poduzećima te u kućanstvima

-    sve osobe koje su posljednjih dana pristigle na područje grada Livna,posebno iz mjesta gdje je virus registriran, obvezno se trebaju javiti putem telefona livanjskom Domu zdravlja (034 202 084) ili Zavodu za javno zdravstvo Hercegbosanske županije (034 200 423) kako je to preporučeno i putem županijskog kriznog stožera te točno navesti mjesto i vrijeme boravka u inozemstvu

-    potrebno je pratiti upute Kriznog stožera nadležnog ministarstva Hercegbosanske županije i pridržavati se istih

-    sva javna okupljanja odgoditi do daljnjega

-    građani trebaju korištenje usluga u javnim institucijama tražiti za samo one poslove koji su žurne naravi. Sve druge odgoditi do daljnjega

-    preporučuje se svim javnim poduzećima i ustanovama na području grada Livna da ozbiljno shvate upozorenja i da naprave planove rada u novim okolnostima a u cilju poduzimanja mjera radi smanjenja rizika i sprječavanja širenja korona virusa

Stožer civilne zaštite Grada Livna također obavještava slijedeće:

-    Grad Livno je putem JP Komunalno osigurao petnaest dezinfikatora s dezinfekcijskim sredstvima koji će biti postavljeni na području grada Livna i služit će građanima za dezinfekciju ruku prilikom ulaska i izlaska u javne i druge institucije.

-    Prema informacijama Službe za gospodarstvo, inspekcijske poslove, lokalni razvoj i investicije Grada Livna svi trgovački centri i trgovinske radnje raspolažu s dovoljnim brojem svih namirnica. Također Služba potvrđuje, nakon izvršene provjere, da su u svim prodajnim mjestima u gradu Livnu zadržane cijene na razini kakve su bile unatrag mjesec dana.

-    Grad Livno je prema nalogu Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije organizirao provođenje dezinfekcije u javnim ustanovama, službama i poduzećima čiji je osnivač.

Ponašajmo se odgovorno prema samima sebi te jedni prema drugima pridržavajući se uputa o prevenciji širenja korona virusa na području grada Livna.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok