Svi bismo trebali biti svjesni realne prijetnje od epidemije corona virusom, a posebno oni koji su dobili povjerenje da odlučuju u ime građana. Svjedoci smo da su se zemlje u okruženju, Europi i svijetu našle u vrlo teškoj situaciji i da se sve snage koncentriraju za borbu protiv epidemije. Navode iz Sindikata liječnika HBŽ.

Nažalost, po dostupnim informacijama zdravstveni sustav HBŽ dočekuje ovu realnu prijetnju blago rečeno nedovoljno spreman.

Zdravstvene ustanove na primarnoj i sekundarnoj razini ne raspolažu gotovo s nikakvom zaštitnom opremom za liječnike i sestre na prvoj crti odbrane.

U cijeloj županiji na raspolaganju imamo samo 20-ak zaštitnih odjela po propisanom standardu EN14126. Uopće nema adekvatnih zaštitnih maski (FFP3 i sl.), svega dvadesetak zaštitnih naocala.

U ovakvim uvjetima s obzirom na neadekvatnu i nedostatnu zaštitnu opremu liječnici i medicinske sestre/tehničari će biti prvi zaraženi.

Pitamo se tko ce nastaviti liječiti građane HBŽ.

Imamo informacije da županijska vlada i resorna ministarstva do danas nisu prema zdravstvenom sustavu usmjerila nikakva značajnija novčana sredstva u svrhu pripreme zdravstvenih ustanova za epidemiju.

U situaciji kad cijeli svijet usmjerava resurse za borbu protiv epidemije, mjerodavni u HBŽ se uzdaju u strategiju da će nas ovo sve ipak zaobići.

Stoga, kao strukovna organizacija liječnika u HBŽ, apeliramo na mjerodavne da se uozbilje i u što kracem roku riješe ovaj problem. Nadamo se da nije prekasno.

Stoji u priopćenju Sindikata liječnika HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok