S naglaskom na ulogu svakog pojedinca u očuvanju stabilnosti situacije, pridržavanjem mjera samoizolacije i izbjegavanja socijalne interakcije, usmjereni smo prema prevladavanju ovog izazova i prijetnje sigurnosti koja trenutno pogađa sva područja našega društva.

Uvjeren sam kako svaki korak koji se poduzima, kako s viših razina vlasti tako i na području županija, gradova i općina, može dati određene rezultate i zadržati situaciju pod kontrolom, kazao je Ivan Jozić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije.

Iako je pomalo nezahvalno donositi bilo kakvu procjenu stanja, situacija u kojoj se nalazimo do određene je razine zadovoljavajuća. Naime, na prostoru Hercegbosanske županije do današnjeg dana nije zabilježen niti jedan potvrđen slučaj virusa COVID-19. Upućujem apel svim žiteljima Hercegbosanske županije, kao  i svima koji su u određenom trenutku doputovali iz drugih zemalja, da se pridržavaju smjernica i konkretnih mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te zaštite i spašavanja stanovništva koje je donio Krizni stožer Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije, uz preporuku struke, kao i svakodnevnom procjenom stanja na terenu prema podacima Zavoda za javno zdravstvo i zdravstvenih ustanova, naglasio je predsjednik Vlade Jozić.

Nakon prvih poduzetih mjera, obustave nastave u osnovnim i srednjim školama, te prestanka rada dječjih vrtića, na prijedlog Kriznog stožera resornog ministarstva, Vlada Hercegbosanske županije je na sjednicama 14. ožujka 2020. godine donijela Zaključak, a potom 17. ožujka 2020. godine Odluku o zabrani i ograničavanju kojima se zabranjuje rad ugostiteljski  objektima svih kategorija, uslužnim djelatnostima s neposrednim bliskim kontaktom s klijentima, kladionicama, svadbenim salonima, fitness centrima i dječjim igraonicama. Ograničava se rad za sve trgovine prehrane/robe široke potrošnje, ljekarne, poljoapoteke, drogerije i objekte proizvodnje tj. prodaje pekarskih proizvoda. Za sve navedene poslovne subjekte definirane su mjere organizacije rada, a Vlada Hercegbosanske županije svakodnevno radi na pravovremenom informiranju javnosti kao i smjernicama za postupanje, među ostalim poslodavcima i građanima. Od postupka reorganizacije rada od kuće, strogog poštivanja svih higijenskih mjera za sprječavanje širenja zaraze kao i smanjenja broja radnika za 50%, do skraćivanja radnog vremena sukladno procjeni, s naglaskom na zaposlene roditelje s djecom nižih dobnih skupina.  Svim građanima preporučuje se mjera samoizolacije – kao i izbjegavanja izlazaka osim u slučaju prijeke potrebe, a za starije dobne skupine potpuna zabrana izlaska.

Uvođenjem nadzora o poštivanju i provođenju propisanih mjera, od strane Županijske inspekcije i MUP-a HBŽ, kao i pripadajućih kazni za kršenje istih, naglasak je stavljen na društveno odgovorno ponašanje svakog pojedinca. Stožer civilne zaštite HBŽ proglasio je stanje nesreće na prostoru županije, koje je Odlukom potvrđeno na sjednici Vlade dana 19. ožujka 2020. godine.

Sve navedeno predstavlja dio koraka koji se svakodnevno ulažu u borbi s pandemijom koronavirusa. Prioritetno je stoga u predstojećem razdoblju osigurati financijska sredstava za nabavku pripadajuće opreme i sredstava za zaštitu i liječenje od COVID-19, ali i poduzimati pripadajuće mjere za očuvanje gospodarstva.

Prilika je ovo da iskažem zahvalnost svima onima koji ulažu velike napore kako bi pomogli u spašavanju života svojih sugrađana. Predstoji nam odlučna i ustrajna borba za svaki novi dan. Stoga Vam u ime Vlade Hercegbosanske županije, kao i svih nadležnih ustanova i institucija, stojim na potpunom raspolaganju, kako bismo budućnost dočekali ojačani kroz zajedničko djelovanje koje se ovih dana na najbolji način ima priliku očitovati istaknuo je Ivan Jozić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok