Kaos koji se širi Sarajevom a koji  izniče iz činjenice da je u tom gradu daleko više zaraženih nego što se javno objavljuje, da je nestvarno malen, da je  broj testiranih brutalno smiješan i nerecipročan u odnosu na druge dijelove zemlje, lideri SDA i SBB-a žele umanjiti napadima na  Livanjski kanton. Od Sarajeva financijski najopustošeniji.

Livanjski kanton je do sada najodgovornije pristupio odluci o samoizolaciji. U cilju zaštite građana donio  je odluke u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima.

Piše: Poskok.info

I o svemu tome su  informirali druge razine vlasti. No umjesto da se uče od Livna lideri u Bošnjaka otvorili su kartu nacionalizma.

Pa  naslovnica Klixa sada izgleda ovako. Šta je Corona pored Livno-virusa:

Umjesto da Bošnjake pripremaju protiv Korone, predsjednici i ministri u Bošnjaka , nespremni odgovoriti na izazov koji je pred njima otvorili su kartu koju najbolje igraju. Antihrvatski Nacionalizam.

>>> Stavlja se van snage zapovijed o zabrani ulaska bh državljana na područje HBŽ, ali se traži hitna pomoć zdravstvenom sustavu

“HB županija koristi trenutak da proglasi nezavisnost”

Ta sarajevska histerija je sada valjda nešto što najviše trebamo.

Ustav Federacije FBIH je na ovom linku. Neka pogledaju koje su nadležnosti kantona.  Do sada su s obzirom na plaće koje im dajemo morali znati svako slovo tog ustava napamet.

Ovlast Šefika Džaferovića nije bavljenje kantonalnom problematikom. Naročito nema pravo zadirati u nadležnost kantona u provođenju zdravstvene politike. Naročito ne u vrijeme izvanrednog epidemiološkog stanja, nakon što je Vlada FBIH (koju je taj kanton formirao i kojem ista odgovara) proglasila stanje nesreće na cijelom svom teritoriju, što znači ograničavanje određenih ustavnih prava građana usljed novonastale situacije. Poput recimo prava na slobodu kretanja. Ograničenja pri na ulasku u zemlju. Što će reći da nije Livno donijelo tu odluku. Nego entiteti i država BIH. Livanjski kanton crpeći svoje ustavne ovlasti  tek je proglasio  samoizolaciju.

Uz to sve prvi je kanton u BIH koji je donio i ovu jako važnu odluku:

Javno objaviti identitet osoba kojima je izdano Rješenje o zdravstvenom nadzoru i kućnoj izolaciji na području Hercegbosanske županije. Objavu staviti na stranicu Vlade Hercegbosanske županije i spisak svakodnevno ažurirati. Za provođenje ove Zapovijedi zadužuje se Uprava za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije, Zavod za javno zdravstvo Hercegbosanske županije te Služba za odnose s javnošću Vlade Hercegbosanske županije. Ova Zapovijed stupa na snagu danom donošenja.

Nešto slično uradila je tek jedno i jako mudro Crna Gora. I umjesto da Džaferović pozdravi taj čin, pozove druge kantone i RS da se povedu livanjskim primjerom, on kršeći  ustavnu nadležnost napada Livnjake kako oni krše Ustav.

Ovlasti Džaferovića  jesu sljedeće:

Niti u jednoj ovlasti Ustav BIH ne daje za pravo Džaferoviću da se bavi kantonalnom problematikom.

On jednostavno krši ustav.

Ovlasti kantona i kanton/federacija:

 

Džaferović, i mnogi drugi iz Kantona Sarajevo, namjerno obmanjuju javnost. Hineći da ne razumiju strukturu vlasti u BIH.

Ukoliko će inzistirati na tome da je  Livno to koje  ograničava prava građana, poput prava ulaska u zemlju i slobode kretanja, neka povuku proglašavanje izvanrednog stanja u BIH, neka maknu šatore, neka ukinu prisilne samoizolacije. I neka ne ograničavaju putanje kretanja BH građana nakon što uđu u BIH. Neka im pobogu omoguće ustavno pravo da se slobodno kreću gdje hoće i kako hoće. Sve dok to ne urade licemjerno je te odluke fakturirati Livnu.

Miješanje u nadležnost kantona od strane bošnjačkog člana predsjedništva je skandal. Kao uostalom i Radončićeva prijetnja tužbama.

Jer jasno pokazuju da žele proglasiti Sarajevo državom iznad ostalih. Entitet nadkantonalnim kao i državu.

Kantonalni parlamenti nisu ispod države. Nisu nikakva niža razina. Osim ako Džaferović i Radončić misle da je bavljenje zdravstvom niži i manje vrijedan posao. Što će im Bakir i gospođa mu na to reći?

Kantoni su jezgra federalne ali i državne vlasti.  Popunjavaju se na državnim izborima. Delegiraju potom članove Doma naroda i Federacije i savezne razine BIH.

Predsjednik RS-a za svoj veto odgovara Skupštini RS-a a bošnjački i hrvatski član hrvatskom, odnosno bošnjačkom klubu Doma naroda. Hrvatski doduše ne može jer ga nema. Ne postoji kao legalan član Predsjedništva.

Nije dakle kanton, oko najvažnije ovlasti Predsjedništva, prava veta,podređen Predsjedništvu nego mu je nadređen. Jer je baza  nadređena Predsjedništvu, koje se bira iz te baze.

Treba samo čitati Ustav. I voljeti svoju domovinu.

Vezanost prava veta hrvatskog člana Predsjedništva s hrvatskim klubom Doma naroda jasno govori iz koje baze mora dolaziti taj čovjek. Iz baze koja treba da ga izabere. Nema smila da jedna baza izabere dva člana Predsjedništva a onda jedan od njih pri vetu odgovara potpuno drugoj bazi. S kojom i ne komunicira. U ovom slučaju Komšić i Hrvati. Iliti Komšić i svi hrvatski kantoni i općine.

Ni Vijeće ministara u kojem sjedi Radončić nije nikakav nadređeni “viši” organ  kantonina budući da kanton nije niža razina. Vijeće ministara je osmišljeno kao pomoćni organ Predsjedništvu u njegovim nadležnostima. Koje su prilično male. I apsolutno se ne tiču Corone u Livnu. Niti kantonalnih nadležnosti. Domu naroda države ministri odgovaraju za svoj posao i podnose mu izvještaj. Dom naroda Države popunjavaju kantoni. Ministri odgovaraju kantonima ne kantoni ministrima. Kantoni su jezgra i konstanta. Ministar je promijenjiva i prolazna roba.

Za par tjedana kada se samoizoliraju svi kantoni pa i općine u FBIH, kada se ugase međugradski prometi širom BIH, i kad se BIH nauči ponašati odgovorno, valjda će El Šefik i F. Radončić shvatiti što su izjavili.

BIH naprosto nema vremena u borbi s Coronom zezati se s bošnjačkim političkim pripremama za lokalne izbore i lošim P.R.-om.

Livno je mali grad no dalek odgovornije od “velikog” no srce malenog Sarajeva. Onog istog antibosanskog i antihercegovskog Sarajeva koje mu  svake godine do sada uzima 7 milijuna maraka antiseptičkih sredstava i ostalih krpica. Na svoj “patriotski” obraz.

Ostali hrvatski kantoni, zbog činjenice da se u bošnjačkim kantonima građani gotovo pa ne testiraju, trebaju učiniti isto. Zaštiti svoje zdravstvo. Provesti svoju sigurnosnu politiku.

I čekati Radončićeve tužbe. Koje će ispariti do lokalnih izbora.

Umjesto daljnjeg  pojašnjavanja Ustava zemlje “kojoj služe”  pozivamo bošnjačke političare na smanjivanje doživljaja i  na zdrav razum. Neka objave apele za samoizolacijom svih kantona i općina u FBIH i potpuno zamrzavanje kretanja te uvođenje policijskog sata na razini BIH, dok se porast zaraze ne uspori.

I neka pozovu  Bošnjake da se testiraju. Usput ih molimo da pročitaju ovaj tekst. Možda nešto i nauče:

Ako im je teško čitati možda im je dovoljan podatak da je u Italiji  jučer bilo preko 700 mrtvih. A da je postotak porasta zaraze  u prva tri tjedna u BIH veći nego u Italiji? Čak i uz stotine netestiranih pod temperaturom, u hairli dijelu FBIH.

A dociranja o separatizmu neka se manu. Separatizam je treći put za redom, pogaziti ustavna prava građana Livanjskog kantona , i ne samo Livanjskog, i nametnuti im Komšića. Rigidno uz poniženje i prijetnje,

S kojim pravom onda, Džaferović i Radončić popuju Livnjacima?

Ne zanima te glas Livnjaka na državnim izborima tko si ti i s kojim pravom podižeš glas nad Livnom Šefiče?

I skim ćeš provesti svoju mimikriju od sile? S onom istom rajom 90-ih koje se sad stidiš?

Prošli su septembri jedanaestog. Nikad više takvog silnog čuda otpora. “Predsjedniče”.

Poskok.info

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije županija