Županijski stožer civilne zaštite Hercegbosanske županije (HBŽ) uputio je apel višim razinama vlasti u kojem je zatraženo poduzimanje konkretnih mjere pomoći zdravstvenom sustavu HBŽ-a u borbi protiv pandemije virusa covid-19.

Ravnatelj Županijske bolnice "Dr. fra Mihovil Sučić" Livno dr. Ivan Cikojević za Fenu je kazao kako livanjska bolnica do sada nije dobila nikakvu pomoć, ni financijsku niti materijalno-tehničku, dodavši kako su vlastitim kanalima uspjeli nabaviti nešto zaštitne opreme, oko stotinjak zaštitnih odjela i naočala te određen broj kvalitetnijih višekratnih odijela.

Cikojević je istaknuo da je bolnica opskrbljena lijekovima za simptomatsku terapiju oboljelih od konoravirusa, dok određenu terapiju propisuje infektolog kojeg livanjska bolnica nema.

Upravo zbog toga što Županijska bolnica u Livnu nema odjel za zarazne bolesti, pacijenti s takvim bolestima upućivali su se na Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar na liječenje.

Županijska bolnica raspolaže jednim stacionarnim respiratorom te jednim mobilnim što je, po ravnateljevim riječima, u normalnim uvjetima bilo dovoljno za njihove potrebe.

Kako se koronavirus širio po svijetu, u livanjskoj bolnici pokušali su nabaviti još jedan respirator, čija je vrijednost oko 50.000 maraka, no ravnatelj ističe kako se isporuka čeka dva do tri mjeseca.

- Ostaje mogućnost donacije respiratora, a oko toga bi trebali svi poraditi - kazao je Cikojević.

 

Govoreći o preventivnim mjerama koje je do sada poduzela Županijska bolnica "Dr. fra Mihovil Sučić", ravnatelj je kazao da je u bolničkom krugu postavljeno više trijažnih punktova gdje će se ubuduće obavljati pregledi svih pacijenata s ciljem sprječavanja ulaska koronavirusa u same prostorije bolnice.

- Osobe koje idu na dijalizu i onkološki pacijenti idu na poseban punkt, a s domovima zdravlja je dogovoreno da prije svakog slanja pacijenta u bolnicu prethodno kontaktiraju djelatnike Županijske bolnice - istaknuo je.

Dodao je kako je angažirano cjelokupno medicinsko osoblje i ljudski resursi su maksimalizirani.

Tijekom dana Županijska bolnica u Livnu trebala bi dobiti nekoliko testova za otkrivanje koronavirusa koji će se slati na potvrdu na SKB Mostar, dok će se odluka o prebacivanju eventualno oboljelih u Mostar donositi za svaki pojedinačni slučaj prema kliničkoj slici oboljelog, kazao je na kraju Ravnatelj Županijske bolnice "Dr. fra Mihovil Sučić" Livno dr. Ivan Cikojević. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok