Epidemiološka situacija u Hercegbosanskoj županiji (HBŽ) za sada je povoljna, nema sumnjivih niti potvrđenih slučajeva zaraze virusom covid-19, izjavila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a dr. Diana Mamić nakon sjednice Kriznog stožera Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbni i prognanih HBŽ-a.

Po njezinim riječima, na prostoru HBŽ-a u samoizolaciji je oko 500 osoba koje su se zadnjih dana vratile iz susjednih i drugih europskih zemalja u kojima se proširio novi koronavirus.

- S graničnih prijelaza koji se nalaze na prostoru HBŽ-a, Kamensko, Vaganj i Strmica, pristiže još osoba. Problem je što imamo dojavu da se granica prelazi bez izdavanja rješenja i što se osobe koje granicu pređu na taj način ne javljaju mjerodavnim tijelima - kazala je Mamić.

 

Dodala je kako županijski sanitarni inspektori i djelatnici MUP-a čine sve kako bi pronašli te osobe.

- To je jedini način da spasimo našu županiju. Ponavljam da osobe koje su u samoizolaciji moraju biti u kući, moraju biti pod nadzorom 14 dana, ne smiju hodati jer oni su potencijalni nositelji virusa i mora se spriječiti ostvarivanje kontakata - istaknula je.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ na kraju je pozvala sve razine vlasti da pomognu medicinskom sustavu HBŽ-a kako bi se na vrijeme osigurala potrebna medicinska sredstva za sprječavanje i kontrolu epidemije. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok