Dubravko Kovačević; Foto: Livno Online

Na području HB županije trenutno se u samoizolaciji nalazi oko 600 osoba. Većina njih poštuje 14-dnevnu izolaciju.

Potvrdio je to za Livno Online Dubravko Kovačević, ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove HB županije.

"Trenutno imamo oko 600 osoba kojima je određena mjera samoizolacije. Osim nas mjere kontrolira i Federalna uprava za inspekcijske poslove, ali dosta smo toga mi preuzeli. Većina njih poštuje mjere. Oni koji nisu poštovali su prekršajno kažnjeni s novčanom kaznom od 1000 maraka. Ukoliko iste osobe budu kršile samoizolaciju imamo mogućnost izreći i veće novčane kazne.", navodi Kovačević.

"Radimo 24 sata dnevno. Svaki dan. Podijelili smo rad u dvije smjene po 12 sati. Naši inspektori su svakodnevno na terenu. Nedostaje nam opreme. Nemamo dovoljno maski niti rukavica, a naši inspektori su svakodnevo u kontaktu s osobama koje su potencijalno nositelji korona virusa. Treba nam oprema.", kaže Kovačević.

Kovačević se osvrnuo i na zahtjeve pojedinaca, vlasnika objekata koji su pružali usluge pripreme hrane, koji su htjeli dostavljati hranu nakon što je na snagu stupila zabrana rada ugostiteljskh objekata.

"Svatko tko želi dostavljati hranu mora ispunjavati minimalne zdravstveno-sanitarne uvjete. A to znači odgovarajuće vozilo, odgovarajuće kutije za hranu i još mnogo toga mora biti ispunjeno da bi Uprava dozvolila dostavu hrane. Ne može se hrana dostavljati u plastičnim vrećicama i u osobnom automobilu", pojasnio nam je Kovačević.

Kada je u pitanju poštovanje zabrane rada ugostiljskih objekata potvrdio nam je da su od početka zabrane, 17.ožujka, zatvorena četiri ugostiteljska objekta. I to dva u Glamoču i po jedan u Tomislavgradu i Drvaru.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok