Livnjaci se ove godine spominju 28. obljetnice obrane Livna i livanjskog kraja, 13. i 23. travnja odlučnih bitaka iz Domovinskog rata.

S obzirom na trenutačne okolnosti izazvane COVID-om 19 Gradski organizacijski odbor za proslavu Dana obrane Livna, pridržavajući se uputa i zabrana kriznih stožera, nije upriličio nikakve javne manifestacije kojima bi se proslavila obljetnica obrane Livna kako je to bilo svih ranijih godina. Bez masovnog okupljanja 13. travnja posjećeni su svi sektori livanjske bojišnice od Borove glave, Cincara, Strmice, Korićine, Čelebića i Rujana te upaljene svijeće. Danas na 23. travnja na  Spomeniku poginulima za slobodu hrvatskog naroda u spomen na sve poginule branitelje svijeće su upalili gradonačelnik Livna Luka Čelan s izaslanstvom kao i predstavnici viših razina vlasti predvođeni zamjenicom predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjanom Krišto, te predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić s  ministrom unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Darinkom Mihaljevićem. Paljenjem svijeća svim poginulim braniteljima počast su odali i predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata uz prigodnu molitvu svećenika.

Čestitku i riječi zahvalnosti svima koji su tih ratnih dana bili u Livnu i branili ga uputio je gradonačelnik Luka Čelan. U medijskom obraćanju je kazao da je zadaća bila obraniti svoje domove što je i učinjeno. „Stoga i danas zahvaljujemo svim našim braniteljima koji su dali svoj život, svima koji su izgubili zdravlje kao i svima koji i danas čekaju bolji status u društvu. Veliku smo žrtvu podnijeli u obrambenom ratu braneći svoja ognjišta, veliki broj pripadnika Hrvatskog vijeća obrane položio je svoje živote! Stoga i danas na 28. obljetnicu obrane Livna i livanjskog kraja posebnu zahvalnost upućujem roditeljima i obiteljima naših poginulih branitelja“, kazao je gradonačelnik i dodao: „Sjećanja su svježa i bolna ali ujedno bude i ponos i zahvalnost svakom sudioniku tih ratnih događanja. Svakom vojniku iz bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koji je stao u obranu cijelog livanjskog kraja od srca hvala. Ni današnja vremena nisu nimalo laka ni jednostavna. Pogođeni smo novom krizom, zatvoreni u vlastitim domovima. Svaka je kriza plodno tlo za porast nepovjerenja i loših nakana.

Pozivam sve da se izdignemo iznad bilo kakvih podjela te i iz ove krize izađemo jači i spremniji za bolju sutrašnjicu“, kazao je gradonačelnik Čelan čestitajući svim braniteljima, kao i svim Livanjkama i Livnjacima 28. obljetnicu obrane Livna i livanjskog kraja. 

Čestitku je uputila i zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog Doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto. Kazala je da se danas, u vremenu posebnih mjera,  prisjećamo svih onih koji su dali svoj život braneći svoj dom, gradeći bolju budućnost za sve nas. „ Stoga, i spomen i sjećanje i molitva i zahvalnost prema žrtvi i prema svima onima koji su svojom hrabrošću utkali i dali svoj život za našu slobodu  je  naša zapravo trajna obveza , a i obveza svih budućih generacija“, kazala je Krišto te dodala:“ Naša obveza je i u ovom vremenu trajno nastaviti i dosljedno na ostvarenju Ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva naroda u Bosni i Hercegovini. Danas se prisjećamo i tužnih i teških vremena, ali i ponosnih vremena, stoga ovom prilikom želim svim braniteljima, svim udrugama proisteklih iz Domovinskog rata, kao i svim stanovnicima grada Livna čestitati Dane obrane Livna, sa željom da u nekim drugim vremenima, nadam se, bude bolje za sve nas a i za obilježavanje ovih obljetnica.“

U ime branitelja i braniteljskih Udruga čestitku je uputio Dragan Konta kazavši da su ovi dani  ponosa i slave kojih se uvijek svi rado sjećamo. Izaslanstva su obišla i sektore Rujani i Čelebić gdje su na tamošnjim spomen obilježjima odali počast poginulim braniteljima. Time je iskazana posebna zahvalnost obiteljima poginulih i svim braniteljima koji su dali najviši doprinos u očuvanju najvećih vrijednosti koje su iskazali kao odlučni i hrabri vojnici braneći Livno i livanjski kraj.

Priopćeno je iz Grada Livna.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com