Na prijedlog gradonačelnika Grada Livna na današnjoj sjednici Gradskog vijeća usvojena je Odluka o donošenju mjera za ublažavanje negativnih posljedica na gospodarstvo Livna.

Odlukom se sve pravne i fizičke osobe kojima je zabranjen rad odlukom Stožera civilne zaštite Hercegbosanske županije oslobađaju plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor u periodu od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine. Također se oslobađaju plaćanja zakupnine građevinskog zemljišta i poslovnog prostora od 1. travnja do trideset dana nakon prestanka zapovijedi o zabrani rada. Oslobođeni su plaćanja poreza na reklamu i tvrtku za 2020. godinu dok traje stanje nesreće. Ovom odlukom oslobađaju se plaćanja korištenja javnih površina za postavljanje terasa za 2020. godinu u visini od 50 %, a u visini od 30 posto umanjen je iznos naknade onima koji javnoprometne površine koriste za prodaju novina – kiosci i to za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja ove godine. Gradonačelnik Livna Luka Čelan je u izjavi za medije još jednom podsjetio o svim aktivnostima Stožera civilne zaštite Grada Livna u proteklom periodu te se posebno osvrnuo na usvojenu Odluku na sjednici Gradskog vijeća Livna.

 

„Ono što je ključno jest usvojena odluka prema kojoj ćemo pomoći gospodarstvenicima sa po tristo konvertibilnih maraka za neto plaću za svakog radnika. To su za Grad Livno značajna sredstva. Morat ćemo ih osigurati u proračunu. Idućih dana ćemo raspisati javni poziv na koji će se moći javiti naši gospodarstvenici a paralelno s tim nadležna služba radi na rebalansu proračuna. Stoga vrlo brzo očekujem i novu sjednicu Gradskog Vijeća gdje bismo trebali rebalansom predvidjeti sredstva potrebna za realizaciju danas donesenih odluka“, kazao je gradonačelnik Čelan dodavši da je što se Grada Livna tiče učinjeno sve kako bi se konkretno pomoglo livanjskim gospodarstvenicima da što lakše prebrode nastalu krizu. Predsjednik Gospodarskog vijeća Grada Livna Josip Bilić u obraćanju medijima je istaknuo suradnju u proteklom periodu s Gradom Livno te pozdravio jednu ovakvu Odluku. „Odluka je svakako za pohvaliti jer je konačno nešto konkretno doneseno.

Očekujemo i od viših instanca vlasti da  djeluju na istom tragu“, kazao je Bilić. Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Livna na prijedlog gradonačelnika vijećnici su usvojili i nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o radnom vremenu pravnih i fizičkih osoba iz oblasti trgovine i ugostiteljstva. Nacrtom ove Odluke zabranjuje se rad nedjeljom i blagdanima pravnim i fizičkim osobama iz oblasti trgovine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok