Foto: Screenshot BHRT

Nakon vjetroparka, Tomislavgrad bi uskoro mogao dobiti i četiri mini hidroelektrane na rijeci Šujici. Riječ je o privatnoj investiciji s kojom su i službeno upoznati općinski vijećnici.

Četiri mini hidroelektrane koje se planiraju graditi na rječici Šujici predstavljaju najnovije tehnološko dostignuće u toj oblasti, tvrdi njihov projektant Denis Kraljević. Javlja BHRT.

“To je nova tehnologija koja će definitivno zamijeniti sve što smo do sada znali. Jer kako smo vidjeli ljudi su protiv ovih klasičnih elektrana, protiv cijevnih koje uzimaju cijelu vodu u cijev i protiv akumulacijskih koje definitivno rade poremećaj u prirodi”, pojašnjava Kraljević.

 

Riječ je o hidroelektranama protočnoga tipa čiji utjecaj na okoliš je gotovo zanemariv.

“Ribe nemaju problema niti sa uzvodnim, niti sa nizvodnim tokom, druga stvar je ne stvara nikakvu buku, nikakvu vibraciju i nikakvo zagrijavanje. Samim tim nema ni oštećenja unutar živih organizama koji se nalaze u vodi”, tvrdi Kraljević.

Predviđena snaga svake mini hidroeleketrane je dvadeset kilovata.

“Ovu ideju već tri godine pokušavamo realizirati. Probali smo s par drugih tehnologija, radili mjerenja, protok rijeke, ništa nije zadovoljavalo osim ove tehnologije na koju smo iskreno, čak i slučajno naišli”, kaže investitor Ivan Kovačević.

S ciljem dobivanja koncesije za izgradnju mini hidrocentrala na Šujici, službeno su s ovim projektom upoznati i općinski vijećnici Tomislavgrada.

“Tako je i ovo Općinsko vijeće reklo da podržava ovu vrstu projekata, ali da se izvoli provesti javna rasprava”, rekao je Ivan Vukadin, općinski načelnik Tomislavgrada.

I tek nakon provedene javne rasprave, vijećnici će se o cijelom ovom projektu službeno očitovati, ali na način da se njihovo stajalište sigurno neće razlikovati od stajališta mještana, upozorava Vukadin.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok