Iako nam je predsjednik Skupštine HBŽ-a Jozo Ćosić (HDZ 1990.) još polovinom lipnja kazao kako se nada da će do kraja tog mjeseca HBŽ konačno dobiti novu Vladu, do toga ipak nije došlo.

Tom prigodom nam je kazao da grupacija koja podržava Ivana Vukadina kao mandatara, aktualnog općinskog načelnika Tomislavgrada, tvrdi kako imaju 17 od 25 ruku, koliko je potrebno da se imenuje nova Vlada jer se u ovoj županiji zbog specifičnog nacionalnog sastava sve važnije odluke moraju donijeti dvotrećinskom većinom. Gdje je zapelo, pitamo Vukadina koji je, nakon razlaza s HDZ-om BiH, osnovao novu stranku, Hrvatski nacionalni pomak, piše Večernji list BiH.

Još od veljače nekompletna

Kaže kako je u tijeku drugi krug pregovora, da je nakon prvog kruga vidio tko hoće, neće ili se još nije opredijelio u vezi s potrebnom većinom i podrškom njemu kao mandataru Vlade. Sad je trenutak da, kako nam je kazao, da s većinom u klubu Hrvata u Skupštini HBŽ-a, koja mu je dala potporu, u drugom krugu pregovora istjeraju stvari načistac.

- Teški su to pregovori i ne želim više biti sam na vjetrometini. Jedni kažu da bi dali potporu, ali da idu lokalni izbori, odnosi se to pretežito na hrvatske stranke te da je bolje ostaviti sve nakon izbora. Drugi pak čekaju suglasnost vrha stranke (SDA), treći (SNSD) imaju uvjete i spremni su razgovarati kada se ti uvjeti ispune. Takvih razgovora nema, ne možete uvjetovati unaprijed, valjda se načelno dade suglasnost pa onda dogovaraju pojedinosti... Ne znam, uglavnom čini mi se da tu nisu u pitanju uvjeti, nego da je u konačnici nastojanje da se vlast ne formira. Uglavnom, mislim da bi za tjedan dana to trebala biti završena priča - kazao nam je Vukadin. Također je dodao da Vlada kompletna nije zasjedala još od veljače te da je problem i u premijeru, prvom među odgovornima, ali i u ministrima.

- Tko misli da je Vlada učinkovita, neka i dalje drži stanje ovakvo kakvo jest, ali i neka snosi odgovornost za neisplatu poljoprivrednih poticaja, za to što nije urađen rebalans, neusvajanje zakona o pomoći gospodarstvenicima u vremenu koronakrize, za neusvajanje programa korištenja naknada za cestovnu infrastrukturu, za nemogućnost potpisivanja ugovora o prekograničnoj suradnji BiH - RH - CG od Ministarstva zdravstva... Puno je toga što nije, a trebalo je - kazao je naš sugovornik te dodao da će u ovom drugom krugu pregovora pokušati dobiti 17 ruku. A ako do toga ne dođe, mišljenja je kako je jedino rješenje da Vlada podnese ostavku ili napokon počne raditi. Zastupnik u Skupštini HBŽ-a, inače predsjednik ŽNL-a Draško Dalić ranije nam je već rekao da će nakon ovih potresa u vladajućem HDZ-u BiH ta stranka ostati samo na jednom, eventualno dva zastupnika u Skupštini te da ne vidi njihov kapacitet da uopće razmišljaju o formiranju Vlade. Također je istaknuo da je veliko pitanje kako će se u cijelom tom slučaju ponijeti ostali zastupnici te dodao: - SNSD i SDA su ipak prirodni saveznici HDZ-a BiH tako da je vrlo teško očekivati da budu s novom političkom grupacijom.

Rebalans, “koronazakon”...

Skupštinski zastupnik i predsjednik HNL-a Josip Perić smatra kako od cijele priče neće biti ništa do nakon izbora te da je u pitanju samo kupnja vremena.

Naglašava i to kako se po zakonu o izboru mandatara isti mora u roku od osam dana izjasniti ima li većinu ili ne te dodao: - Što se HNL-a i mene osobno tiče, već sam nekoliko puta naglasio da se o novoj Vladi trebaju očitovati predstavnici svih klubova te da ne želim praviti Vladu na sukobu Livna i Duvna. Također napominjem da smo još u travnju podnijeli zahtjev za održavanjem izvanredne Skupštine s tri točke na dnevnom redu, a to su rebalans proračuna, izvješća kriznih stožera i donošenje tzv. koronazakona. Tome dodajemo i ovu četvrtu, izbor mandatara. Međutim, ni do danas nismo dobili odgovor na naš zahtjev. •

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok