Početkom mjeseca srpnja jedan policijski službenik Ministarstva unutarnjih poslova HBŽ  je otišao u PP Makarska kao sudionik projekta "Sigurna turistička sezona 2020".

Ove sezone u već uobičajenom terminu od 1. srpnja do 1. rujna u Hrvatskoj, u priobalnim policijskim postajama će boraviti čak 74 policijska službenika dosad rekordnih 17 zemalja: Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Francuske, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine.

U sklopu ove međunarodne suradnje policije započete 2006. godine policajci iz raznih europskih država na usluzi su svojim sugrađanima koji ljetni odmor provode u Hrvatskoj.

Strani kolege policajci doprinijet će većem osjećaju sigurnosti inozemnih gostiju i omogućiti bolju suradnju pri rješavanju kaznenih djela. Bez oružja, ali u odorama svoje policije radit će u skladu s nalozima nadležnih rukovoditelja u policijskim postajama.

U zajedničkom radu s hrvatskom policijom pomoći će u ostvarenju učinkovite komunikacije sa stranim turistima, i time razrješavanju mogućih konfliktnih situacija.

Za vrijeme rada neće primjenjivati policijske ovlasti, niti poduzimati bilo kakve policije mjere, već će pomagati u prevenciji kažnjivih radnji, poboljšanju sigurnosti prometa, ali i pomagati stranim gostima pružajući im servisne informacije.

Navode iz MUP-a HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok