Udruga za očuvanje i promociju hrvatske tradicionalne kulture u Bosni i Hercegovini “Stećak” u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika sinoć, 10. srpnja 2020. godine na Trgu gange i hajdučke družine u Tomislavgradu, organizirala je sedmu reviju tradicionalne odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Zbog globalne epidemije koronavirusa ovogodišnja revija tradicionalne odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske održani se na drugačiji način od uobičajenog, pa su tako gledatelji na Trgu gange i hajdučke družine ovu manifestaciju gledali on-line na video zidu.

Osim djevojaka koje su na video zidu predstavile zemlju iz koje dolaze, nošnju i korjene od kojih potječu, gledateljima su se također on line obratili i Žana Ćorić, u ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika.

Na ovogodišnjem natjecanju predstavile su se 23 djevojke koje dolaze iz 15 država, a cilj ove manifestacije je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Prema ocjenjivačkom sudu titula najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske pripala je Ivani Glavić iz Kanade, koja će kao nagradu dobila repliku ogrlice i narukvice iz 10. – 12. stoljeća iz Višića kod Čapljine.

Drugom pratiljom proglašena je Annamaria Bunoza iz Austrije, a za nagradu će dobiti repliku srebrnih naušnica s pozlatom iz Mandinog Sela kod Tomislavgrada.

Prva pratilja izabrana na večerašnjoj sedmoj reviji je Angela Miljak iz Južnoafričke Republike koja će dobiti repliku srebrne ogrlice i naušnica iz Sasine kod Sanskog Mosta.

Prema izboru posjetitelja Facebook stranice udruge „Stećak“ za miss fotogeničnosti izabrana je Petra Anić iz Bosne i Hercegovine. Ona će za nagradu dobiti repliku srebrnih naušnica iz Grboreza kod Livna. Spomenutim djevojkama nagrade će biti naknadno uručene.

Žiri, koji je jednoglasno donio odluku o pobjednici te o prvoj i drugoj pratilji, činili su glavni urednik izdanja Večernjeg lista u BiH, Jozo Pavković, poduzetnica iz Tomislavgrada, Marija Perić, poduzetnik Ivan Miloloža i ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije, Petar Galić.

Uz uvažene goste, na ovogodišnjoj sedmoj smotri tradicijske odjeće i izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske nazočili su i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Petar Galić, ministar financija Stipan Šarac i ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi Hercegbosanske županije, Vasilija Broćeta.

Pokrovitelji ove manifestacije, uz organizatore Udrugu za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ i Hrvatsku maticu iseljenika, su i dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Vlada Hercegbosanske županije i općina Tomislavgrad, a voditelj programa bio je Frano Ridjan.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok