Ovaj tjedan zakazana je sjednica Skupštine HB županije  na kojoj bi Hercegbosanska županija trebala dobiti novu vladu i to dvije godine nakon općih izbora.

Mandat za sastavljanje nove vlade povjeren je prije tri mjeseca  Ivanu Vukadinu, trenutnom načelniku općine Tomislavgrad.

Ivan Vukadin član Predsjedništva HDZ-a BiH,  Robert Bagarić predsjednik Kluba Hrvata i zastupnik u Skupštini HBŽ  i Ante Tadić predsjednik Kluba zastupnika HDZ BiH i zastupnik u Skupštini  HBŽ su zbog teške povrede Statuta HDZ BiH isključeni i brisani iz evidencije članova HDZ-a BiH početkom travnja ove godine.

U međuvremenu je Vukadin formirao stranku Hrvatski nacionalni pomak (HNP) u koju  je prešla većina članova HDZ-a BiH iz Tomislavgrada.

Iako Vukadin nije predočio rukovodstvu Skupštine 17 potpisa koji bi mu osigurali većinu za sastavljanje nove Vlade sjednica Skupštine je ipak zakazana. Da stvar bude zanimljivija dnevni red sjednice ukazuje da dvotrećinske većine zasada nema. Jer  na dnevnom redu je prvo imenovanje nove, pa tek onda razrješenje stare vlade. Što je presedan.  Na što su ukazali pojedini zastupnici u medijskim istupima.

Trenutno, Vukadin sigurno može računati na potporu 11 zastupnika u skupštini. Šest nekadašnjih zastupnika  HDZ-a BiH iz Tomislavgrada (sada u HNP-u), na jednog zastupnika  HDZ-a BiH iz Kupresa , na tri zastupnika HDZ-a 1990 i zastupnika iz Hrvatske republikanske stranke.

Podrška SNSD-a će najvjerovatnije izostati nakon što je Dodik zaprijetio sankcijama ukoliko njihovi zastupnici podrže Vukadina.

U četvrtak, kada je zakazana sjednica, mogu se dogoditi tri scenarija.  Jedan je da se ipak formira nova Vlada. Drugi je da se sjednica Skupštine odgodi. Treći je da se ne formira nova Vlada zbog nedostatka dvotrećinske većine (17 zastupnika op.a.).

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok