U Tomislavgradu su pripreme za jesensku sjetvu ozime pšenice na samome kraju. Sjetva će početi za nekoliko dana, najvjerojatnije već sljedećega tjedna.

Općina poduzima mjere kako bi izašla ususret poljodjelcima i olakšala im posao financijski dajući im poticaje, piše Večernji list BiH.

30.000 maraka

Početkom kolovoza poljoprivredni proizvođači obaviješteni su o subvencioniranju jesenske sjetve ozime pšenice u iznosu od 30.000 KM te da će Općina sudjelovati u nabavi kvalitetnog sjemena pšenice u iznosu od 50 posto od ukupne cijene. Za dio poljodjelaca s područja općine osigurano je 70.000 kg kvalitetnog sjemena koje će preko dobavljača biti uvezeno i dostupno poljoprivrednim proizvođačima. Najmanja količina kupljenog sjemena koju će subvencionirati Općina je 300 kg, dostatno da se zasije površina od 1 ha, najveća 4000 kg. Kako bi se ostvarilo pravo na poticaj, poljoprivrednik mora biti upisan u jedinstveni RPG-a i registar klijenata. Rok za prijavu je istekao. - Već u utorak prvi tegljači sa sjemenom ozime pšenice stigli su u poljoprivrednu ljekarnu Agro Brišnik u Tomislavgradu. Svi koji su se prijavili i uplatili predračun mogu se javiti i preuzeti pšenicu. Prijavili su se zainteresirani za 140 tona sjemena, no bit će realizirano od 80 do 100 tona preko Općine, tj. za tu količinu dat će se subvencija. Radi se o kvalitetnoj pšenici s udjelom proteina od 13 do 14 posto i velikom rodnosti od 7, 8, 9 tona po hektaru, što ovisi o samom poljoprivrednom proizvođaču i njegovu radu. Radi se o osječkoj sorti pšenice, sjemenu poznatog osječkog genetičara, mislili smo je uvesti iz Kutjeva ili Đakova, jedinim dvjema kućama u RH koje to sjeme proizvode, no nabavili smo ga u Derventi, gdje se te iste sorte proizvode kako bismo izbjegli troškove i uvozne procedure - kaže Željko Jurić, agronom i stručni savjetnik za poljoprivredu u Službi za gospodarstvo i inspekciju općine Tomislavgrad.

Osječka sorta iz Dervente

Osječke sorte proizvedene u Derventi naziva su “Mia”, “Maja” i “Hurem”. Poljodjelac će u poljoljekarni platiti punu cijenu sjemena, presliku računa donijet će u Općinu i Općina će mu vratiti 50% plaćenog iznosa bez PDV-a. - Predviđa se da će ove godine biti zasijano oko 400 ha ozime pšenice, a ukupni prinos oko 2400 tona kvalitetne pšenice. Bit će to dobra prigoda otkupljivačima, mlinovima za otkup kvalitetne pšenice. Pšenica je krušarica, šteta bi bilo da završi kao stočna hrana - kaže Jurić te ističe da je u Tomislavgradu napravljen iskorak u pogledu proizvodnje pšenice. Dosad se uvelike sijala tzv. tavanuša, pšenica loše kvalitete s malim prinosima i podložna bolestima, a nova sorta i kvalitetno sjeme donijet će zdravu s visokim udjelom proteina i većim prinosom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok