U subotu je na platou “Spomen kompleksa 25.maj” – Titova pećina održana tradicionalna manifestacija “Dani drvarske drenjine”.

Ovo je devetnaesta Drenjijada koja je ove godine održana u posebnim uvjetima zbog virusa korona i uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera. Iz tih razloga, na manifestaciji je sudjelovao manji broj izlagača, posebno onih koji su dolazili iz drugih gradova.

Načelnica općine Dušica Runić otvorila je manifestaciju i svima zaželjela dobrodošlicu na “Drenjijadu”, koja se ove godine, kako je istaknula, održava u specifičnim uvjetima. Želje li smo da očuvamo tradiciju, iako u skromnijim uvjetima nego ranije, ipak smo uspjeli organizirati “Drenjijadu” jer ova manifestacija nam znači puno, ona je postala simbol Drvara, naglasila je načelnica Runić. I ove godine vrijedne ruke Drvarčanki pokazale su svoje proizvode od drenjine kojima brojne obitelji upotpunjuju kućni proračun.

Ono što je posebno značajno , istaknula je načelnica Runić je da će se uskoro brendirati mućeni pekmez od drenjine, a potom će se voditi aktivnosti na brendiranju soka od drenjine-imbera i rakije drenje.

U suradnji s predsjednikom Udruženja “Drvarska drenjina” Zoranom Pećancem, načelnica Runić posthumno je odlikovala Velimira Kunića, zbog njegovog velikog doprinosa razvoju i obnovi Drvara, te je naglasila da će se pokrenuti inicijativa da Dom kulture dobije ime Velimir Kunić.

Obraćajući se na ovoj Privredno-turističkoj manifestaciji pomoćnik ministra vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva Republike Srpske Goran Bursać je rekao da će mućeni pekmez od drenjine kao jedinstven proizvod poslije zaštite geografskog porijekla naći svoje mjesto na mnogim tržištima.

Ovogodišnjoj “Drenjijadi” nazočila je i šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Općina Drvar nagradila je tri izlagača, a nagrade su uručene Iliji Pećancu, Leli Jović i Silvi Jovandić.

Manifestaciji su nazočili predstavnici udruženja Drvarčana iz Banja Luke i Novog Sada, direktor vojvođanskog Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo, delegati u Domu naroda FBiH i ministri u Vladi Kantona 10, i načelnik općine Petrovac-Drinić Milan Grbić, te brojni drugi gosti iz okruženja i Srbije.

Navode iz općine Drvar.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok