Odgovor na objavljeni članak "Kad se partijske ruke slože-represija nad članovima HRS-a u HBŽ“:

Poštovani,

čitajući objavljeni članak na portalima prvenstveno čitanima na području HBŽ, a kojeg su preuzeli i drugi portali izvan HBŽ i u potpisu kojega je OO HRS Tomislavgrad, u istom smo uočili niz nedoumica, neistina, podvala, ali i nebuloza na koje moramo reagirati. Ugroženost članova navedene stranke je u tolikom stupnju izražena koliko i ugroženost članova drugih političkih stranaka, odnosno članstvo u nekoj političkoj stranci nema nikakve veze s postupanjem policijskih službenika, jer su za nas svi građani isti, pa zbog toga takva ugroženost i ne postoji. Djelatnici Uprave policije MUP-a Kantona 10, provodeći zakone koje je donijela Skupština HBŽ (Zakon o sigurnosti prometa na cestama u HBŽ, Zakon o javnom redu i miru i dr. zakoni), imaju prvenstveno za cilj zaštitu života i zdravlja ljudi, zaštitu njihove osobne sigurnosti i sigurnosti njihove imovine, te nikada nisu i nikada neće praviti razliku prema građanima zbog nečije političke opredijeljenosti ili angažmana. Budući da se predmetnim člankom određena politička stranka pokušala promovirati preko rada policije, molimo sve političke stranke da međusobne odnose i prigovaranja zadrže između njih samih, te da policiju ostave da u miru radi svoj posao. Sve eventualne žalbe na rad policije možete podnijeti neposrednim rukovoditeljima, pismenim ili usmenim putem, kao i putem Odsjeka za unutarnju kontrolu, putem ombudsmana za ljudska prava i dr., pri čemu će svaka žalba biti ispitana i na istu ćete uvijek dobiti odgovor, odnosno po potrebi dobiti uvid u cjelokupni predmet, a sve one kod kojih se utvrde možebitne nepravilnosti ćemo na propisani način sankcionirati.

Navode iz Uprave policije HB županije.

Objavljivanje u javnosti prekršajnih naloga koje je policija službeno uručila građanima zbog očiglednog kršenja pojedinih propisa, uz zatamnjivanje imena počinitelja prekršaja i istovremeno ostavljanje vidljivim imena policijskog službenika, za nas je ponižavajući i kukavičji čin. Naime, u članku je neistinito navedeno da je osoba koju je policija u Tomislavgradu zaustavila na traktoru/radnom stroju, kandidat s liste HRS, jer se, koliko nam je poznato, radi o bratu kandidata s liste, a što bi se lako i vidjelo da je javnost na uvid dobila cjeloviti prekršajni nalog. U konkretnom slučaju se radilo o prolijevanju ulja iz neregistriranog traktora na vrlo prometnoj magistralnoj cesti, pri čemu je osoba koja je upravljala traktorom vidjela što se dogodilo, ali nije reagirala kako bi u nastaloj situaciji otklonio opasnost za sve sudionike u prometu (nije obavijestio nadležnu službu za održavanje prometnice, nije obavijestio policiju niti vatrogasce, nije osigurao mjesto izlijevanja, odnosno nije napravio bilo što kako bi upozorio ostale sudionike u prometu na opasnost dok se taj dio prometnice ne sanira). Naprotiv, on je bezbrižno nastavio put, a policijski broj 122 nazvalo je desetine ogorčenih građana i ukazivalo na opasnost na cesti zbog navedenog događaja. Zbog svega navedenog počinitelju prekršaja su uručena dva prekršajna naloga, jedan zbog upravljanja neregistriranim radnim strojem, a drugi zbog naročito drskog ponašanja, što nema nikakve veze sa politikom ili bilo kojom političkom strankom.

Policiju ne zanima tko je član koje političke stranke već postupa po zakonu i tretira sve građane na isti način. U posljednjih nekoliko godina pojačano radimo na kontroli prometa, legitimiranju sumnjivih osoba i otkrivanju počinitelja kaznenih dijela, a ove godine pojačano radimo i zbog pandemije Corona virusa, u sklopu čega je i kontrola rada ugostiteljskih objekata, kontrola poštivanja mjera izolacije osoba pozitivnih na navedeni virus, kao i osoba koje su njihovi kontakti.

U posljednje dvije godine se suočavamo i sa izazovima stavljanja pod nadzor migrantske krize, gdje svakodnevno dodatno štitimo građane ove Županije i njihovu imovinu, usmjeravamo i vraćamo migrante u migrantske centre, pa smo samo u devetom mjesecu, uz sve redovne poslove, kontrolirali i vratili 245 osoba porijeklom s Bliskog istoka, a u desetom mjesecu ( do 20.10.) još 213 osoba.

Zbog svega navedenog molimo urednike portala i drugih sredstava javnog priopćavanja da prije objavljivanja provjere navode i istinitost pojedinih informacija koje se odnose na rad policije, kako bi Vaši članci istinito i objektivno prikazali određeni događa javnosti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok