Nakon što je više puta na pojedinim portalima objavljivano o navodnoj prekomjernoj uporabi sile prema građaninu iz Livna, Odsjek za unutarnju kontrolu je proveo istragu na okolnosti navoda iz prijave građanima I.K. iz Livna, koja se odnosila na navodno neosnovanu uporabu sile od strane djelatnika PP Livno tijekom obavljanja službe.

Naime, dana, 24.10.2020 godine u 20,30 sati djelatnici PP Livno zaprimili su dojavu da je uočeno motorno vozilo marke „Škoda „ reg. oznaka J14 A 466, kako krivuda i vozi u suprotnom smjeru na kružnom toku u ul. Splitskoj u Livnu. Na mjesto događaja upućeni su djelatnici PP Livno te kod TC „Ivanović“ prišli i usmeno zatražili dokumente na uvid, te tom prilikom utvrdili da se radi o osobi I.K. rođen 1970 godine u Uskoplju, nastanjen u Livnu. Također, odmah je od strane djelatnika PP Livno upoznat o razlozima zaustavljanja i traženja dokumenata na uvid. Na zamolbu djelatnika PP Livno da s istima krene u PP Livno, isti se oglušio te je počeo vrijeđati djelatnike PP Livno, na način da ih je psovao, omalovažavao i sprečavao u obavljanju njihovih službenih zadaća. Tom prilikom je vikao da su „Udbaši“, da su poslani od viših institucija da ga uhapse, psujući im pri tom mater, govoreći da su kerovi, psi, te im je na kraju prijetio da će poduzeti sve mjere da vise neće hodati u uniformama policije.

Po dolasku u službene prostorije I.K. je odbijao svaku suradnju sa djelatnicima PP Livno, odbio je ispitivanje alkoholiziranosti, odbio je potpisati zapisnik o izuzimanju predmeta kao i zapisnik o lišavanju slobode, te je nastavio sa vikom , galamom i povišenim tonom pa često i prijetećim naglaskom , te je u više navrata ponovio da mu je ovo sve „namontirano“ od strane udbaša iz policije.

Nakon što bi djelatnici PP Livno pokušali da uspostave kontakt s I.K. , isti bi odmah odbijao svaki vid suradnje na način da bi odmah počeo da galamom, vikom i omalovažavanjem, da bi u jednom momentu se obratio riječima „Ja sam veteran domovinskog rata i želim da vidim tko će se prema meni ovako ponašati.

Nakon što je oko 23,00 sata I.K. odbio da se nad njim izvrši testiranje na alkohol i nakon što mu je priopćeno da će biti lišen slobode i smješten u prostorije za zadržavanje isti je nastavio s vrijeđanjem , da bi u jednom momentu uzeo zapisnik o lišavanju slobode i zapisnik o ispitivanju alkoholiziranosti , te ih pogužvao i bacio na pod. Nakon tog vrijeđanja, omalovažavanja i odbijanja zapovjedi prilikom sprovođenja u prostorije za zadržavanje I.K. u jednom momentu nasrće na policijskog službenika u namjeri da ga udari glavom u glavu, u čemu je spriječen od strane policijskih službenika na način da je upotrebljen ključ na lakat, a sve s ciljem uspostavljanja kontrole nad I.K. te njegovog odvođenja do službenih prostorija za zadržavanje.

Po smještanju u službene prostorije isti je u više navrata galamio i lupao na metalna vrata, da bi oko 04,00 sati tražio posjet Hitnoj medicinskoj pomoći, jer se žalo na određene bolove u predjelu grudi. Nakon pregleda od strane dežurnog liječnika isti je vraćen u prostorije za zadržavanje jer je konstatirano da nema vidljivih tjelesnih ozljeda.

Navodi koje je u svom priopćenju I.K. iznio da je protupravno priveden, lišen slobode i brutalno pretučen, nisu utvrđeni a postupanje policijskih službenika je bilo u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Iste činjenice su utvrđene pregledom kamera ispred PC „Ivanović“ , kamera na ulazu i u hodniku zgrade MUP-a K 10, kao i od neovisne istrage koja je provedena od strane djelatnika Odsjeka za unutarnju kontrolu.

Navode iz MUP-a HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok