Jučer je u hotelu B&M u Livnu održana konferencija na kojoj su sudjelovali predstavnici Vlade HBŽ, Grada Livna, djelatnici odgojno-obrazovnih institucija s područja grada Livna i predstavnici Centra izvrsnosti Splitsko – dalmatinske županije gdje su kolege iz Republike Hrvatske održali predavanje i iznijeli svoja iskustva na temu „Iskustva u radu s darovitima u EU i Republici Hrvatskoj“.

Kako je istaknuo Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i šport Splitsko-dalmatinske županije, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije djeluje već 5 godina. Vizija djelovanja centra je u prvom planu rad s darovitom djecom i edukacija nastavničkog kadra i roditelja kako raditi s istima, ali i nametnuti se kao središnja odgojno-obrazovna institucija te kao mjesto susreta i koordinacije najrazličitijih odgojno-obrazovnih, kulturnih i socijalnih inicijativa. Nakon brojnih sastanaka i razgovora koji traju već dvije godine sa Srednjom strukovnom školom „Silvija Strahimira Kranjčevića“  iz Livna i Hercegbosanskom županijom uopće, ovo je još jedan dodatni iskorak u suradnji između dvije strane. Naglasak je stavljen na razmjenu iskustava, upoznavanje kolega iz Hercegbosanske županije s radom s darovitom djecom kao i realizacijom projekta Centra izvrsnosti u HBŽ.

Ispred Vlade Hercegbosanske županije konferenciji su nazočili predsjednik Vlade HBŽ, Ivan Vukadin, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ, Gordana Nakić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ, Božo Perić. Predsjednik Vlade zahvalio se kolegama iz Splitsko-dalmatinske županije na angažmanu i činjenici da će svoja pozitivna iskustva u detektiranju mladih osoba koje su izvrsne u određenim područjima svojeg djelovanja, prenijeti kolegama u Hercegbosanskoj županiji kako bi se projekt Centra izvrsnosti u HBŽ realizirao na što lakši način. Naglasio je neospornu i jaku podršku Vlade HBŽ cijelome projektu, s tim da planirana buduća trilateralna suradnja s državom Izrael i ministarstvom vanjskih i europskih poslova RH ima u vidu obrazovanje kao jednu od glavnih osi suradnje, a kao jedan od prioriteta u tom segmentu predviđa se rad s darovitom djecom.

Ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ, Gordana Nakić istaknula je kako su upravo darovita djeca budućnost razvoja cjelokupnog društva. Ulaganje i dodatna edukacija odgojno-obrazovnih djelatnika u Hercegbosanskoj županiji koji će prepoznati i razvijati vještine kod darovite djece od izuzetne je važnosti za cjelokupni projekt. Kazala je, među ostalim, kako će se projekt u početnoj fazi provoditi u odgojno-obrazovnim institucijama grada Livna s tendencijom daljnjeg proširenja u sljedećim fazama na druge općine na prostoru Hercegbosanske županije.

Ravnatelj Srednje strukovne škole „ Silvija Strahimira Kranjčevića“, Saša Grabovac zahvalio se na odazivu svima prisutnima ističući kako će projekt na kojemu rade zajednički s kolegama iz Splitsko-dalmatinske županije doprinijeti budućem razvoju Srednje strukovne škole, ali i društva općenito te kazao kako će upravo Hercegbosanska županija postati prvo mjesto za prepoznavanje darovitih učenika u Bosni i Hercegovini.

Naglasak je potrebno staviti na program usavršavanja i edukacije odgojno-obrazovnih djelatnika za rad s darovitom djecom, jer od krucijalne je važnosti da odgojno-obrazovni djelatnici steknu kompetencije za samostalno obavljanje stručnih poslova uočavanja i utvrđivanja darovitosti, pružanja podrške i vrednovanja darovitih učenika.

Navode iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok