Nakon saopštenja premijera Vlade Kantona 10 na izjavu načelnice Drvara i mene, a koja se odnosi na raspodjelu sredstava Uprave za ceste, osjećam potrebu da odgovorim pismenim i stručnim ljudima, za razliku od mene koji to nisam, kako reče sam premijer.

U tekstu prepunom uvreda na račun načelnice i mene, premijer je bio opširan, baš kao i u svom ekspozeu, u kojem ništa nije rekao, kao što ništa nije ni uradio za evo još malo prvih 100 dana rada Vlade, gdje još nije stigao posjetiti nekog ko bi ovom kantonu mogao pomoći ili organizovati mu sastanak.

Vukadin: Gospodine Broćeta i gospođo Runić, u laži su kratke noge!

Ovom prilikom želim da mu saopštim da sam iako, kako reče nepismen, naučio čitati i latinicu, te da sam vidio da se radi o Programu raspodjele sredstava iz 2020. godine, kao i to da pouzdano znam da prijedlog tadašnjeg ministra privrede gospodina Bauka da sredstva budu raspoređena i opštinama Drvar, Glamoč i Grahovo nije prošao, te da su ministri SNSD-a napustili sjednicu Vlade i nisu učestvovali u izglasavanju raspodjele.

Takođe sam pročitao, zamislite pročitao nepismen čovjek, da se radi o lokalnoj putnoj infrastrukturi na području pomenutih opština. Pa ga usput pozivam da nam pokaže metar asfalta u ovim opštinama kog je finansirala Uprava za ceste. Pošto sam pored nepismenosti možda i slijep, pa ne vidim, ne bi me čudilo da mu, kako on to nadahnuto reče, moji "suseljani" prenesu da ga ima. Želim da ga podsjetim da nisam uopšte spomenuo nijednu konkretnu Vladu, pa ni njegovu, jer isti odnos prema ovim opštinama u kontinuitetu traje godinama i decenijama. Pa evo upravo idealne prilike da napokon pogodi "ceo fudbal" i da promjeni dosadašnju ružnu praksu. Mogao je recimo da obzirom da se uglavnom bavi poništavanjem odluka prethodne Vlade po pitanju izbora i imenovanja po upravnim i nadzornim odborima (iako su lica izabrana konkursima) poništi i ovu odluku i uvrsti i 3 opštine koje nisu dobile sredstva. Dalje, putni pravci koje nam je premijer predstavio, a koje koristi da nas nazove lažovima nisu lokalnog nivoa nego višeg regionalnog ranga.

I pored svega i dalje vjerujem u opširni ekspoze premijera u kojem je eksplicitno naveo podjednako ulaganje i razvoj svih lokalnih zajednica u Kantonu 10, a najveći sam optimista kada je u pitanju novi budžet, kojeg bismo uskoro trebali imati na dnevnom redu kantonalne Skupštine, gdje očekujem da se za niže nivoe vlasti, odnosno lokalne zajednice predvidi najmanje 2 miliona KM. Ono što mi nije jasno je šta to više brine već prilično nervoznog premijera. Da li sve veća pomoć Republike Srpske i Republike Srbije Drvaru, Grahovu i Glamoču ili naša nacionalna i prirodna povezanost sa maticama. Možda bi nam se premijer trebao zahvaliti što ga koliko toliko promovišemo, dajući mu nešto širi medijski prostor, od onog na koji je godinama očigledno navikao.

Goran Broćeta, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i poslanik u Skupštini Kantona 10

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok