U ponedjeljak (15.03.) načelnica Općine Drvar Dušica Runić i načelnik Općine Bosansko Grahovo Uroš Đuran, sastali su se sa direktorom Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske Predragom Damjanovićem i pomoćnicom ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Natašom Cvijanović.

Na sastanku se razgovaralo o statusu učenika srpske nacionalnosti u federalnim općinama s većinskim srpskim stanovništvom. Načelnica Općine Drvar Dušica Runić istakla je da učenici srpske nacionalnosti u Drvaru imaju nacionalnu grupu predmeta (srpski jezik, istorija, geografija i vjeronauka) od 2003. godine ali da se udžbenici iz svih ostalih predmeta tiskaju na hrvatskom jeziku. S obzirom da je 90% učenika u Drvaru srpske nacionalnosti, načelnica je istakla da bi bilo poželjno da  nadležno županijsko ministarstvo odobri tiskanje i upotrebu udžbenika na srpskom jeziku i za druge predmete kako se učenici ne bi suočavali sa jezičnim barijerama. Načelnik Općine Bosansko Grahovo Uroš Đuran naveo je da istu sudbinu dijele i srpska djeca u Bosanskom Grahovu te je podržao stav načelnice Drvar Dušice Runić.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović naveo je da se učenici srpske nacionalnosti nalaze u nezavidnom položaju u većini škola u Federaciji BiH jer nemaju pravo na izučavanje maternjeg jezika pa čak ni vjeronauke. Damjanović je istakao da je u općinama gdje djeca srpske nacionalosti ne izučavaju nacionalnu grupu predmeta potrebno krenuti od inicijative roditelja, nakon čega bi institucije Republike Srpske dale svoj doprinos u skladu sa svojim mogućnostima.

Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Nataša Cvijanović, rekla je da svako dijete mora imati pravo na izučavanje svog maternjeg jezika pa tako i djeca srpske nacionalnosti u školama u  Federaciji BiH. Cvijanovićeva je istakla neophodnost pokretanja inicijative od strane roditelja kojom bi se tražilo izučavanje nastavnog programa Republike Srpske.

Priopćeno je iz Općine Drvar.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok