Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta istakao je da zdravstvenim radnicima u Drvaru treba osigurati  jednokratnu pomoć od po 1.000 KM, a ne sistematizacijom ih otpuštati.

On je napomenuo da aktuelno vlast u HBŽ u ovom teškom vremenu pandemije virusa korona razmišlja da smanji broj medicinara, za kojima žudi cijeli svijet, umjesto da svim zdravstvenim radnicima, osim redovnih plaća u punom iznosu, osigura i jednokratnu pomoć od po 1.000 KM.

Broćeta, koji je i zastupnik u Skupštini HBŽ, izjavio je da daje punu podršku radnicima u Domu zdravlja Drvar u borbi za osnovnu egzistenciju.

"Radnici su plate zaradili nadljudskim naporima, boreći se pored mnogih problema i sa virusom korona, svakodnevno spasavajući živote naših sugrađana", istakao je on.

Prema Broćetinim riječima, svaka vlast, za razliku od ove u HBŽ-u, bori se da sačuva svako radno mjesto ako nije u mogućnosti da poveća njihov broj.

"Ako ne može da se poveća, onda ne treba otpuštati ljude koji se cijene kao suvo zlato - a to su zdravstveni radnici, a zapošljavati po županijskim upravama, koje ničemu ne služe osim što troše proračunski novac", rekao je Broćeta.

Broćeta podsjeća da su radnici u Domu zdravlja Drvar u protekle dvije godine primali redovno pune plaće, a u istom periodu Dom zdravlja je u velikoj mjeri rekonstruiran i opremljen.

Ministar zdravlja, rada, socijalne zaštite i izbjeglih HBŽ Momčilo Bajić rekao je ranije Srni da je sistematizacija u Domu zdravlja u Drvaru neophodna za dobar rad i poslovanje ove zdravstvene ustanove.

"Kada bude sprovedena sistematizacija, radnici će imati redovne plaće", poručio je Bajić.

Radnici Doma zdravlja u Drvaru svakodnevnim jednosatnim štrajk upozorenja zahtijevaju isplatu plaća, doprinosa i ostalih dugovanja, isplatu plaća u punom iznosu, kao i retroaktivnu isplatu za rad na kovid odjeljenju za prošlu godinu.

Vlada Srbije osigurala je 466.678 KM za rekonstrukciju i opremanje Službe hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja u Drvaru.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com