Na ime koncesijske naknade za eksploataciju mineralnih sirovina koncesionari su u HB županiji tijekom 2020. ukupno uplatili iznos od 64.503 maraka.

Kako je kazano iz Ministarstva gospodarstva HBŽ, taj iznos je prikazan dijelom za dug po računima za prethodne godine, a dijelom kao avansna uplata pošto se računi i obračuni za tekuću godinu rade krajem godine gdje mjerodavni obilaze lokacije, snimaju i računaju eksploatiranu količinu.

Ukupni iznos računa svim koncesionarima mineralnih sirovina od koji je prošle godine bilo 14 aktivnih, a tri ne,  za eksploataciju je iznosio 86.500 marka.

Iz Ministarstva gospodarstva HBŽ se doznaje da su koncesionari iz oblasti obnovljivih izvora energije-vjetroparovi kao koncesijsku naknadu za 2020. godinu uplatili iznos od 496.053 maraka od čega je J.P. Elektroprivreda HZ HB za vjetropark Mesihovina uplatila 242.857 maraka, a F.L.Wind  d.o.o Tomislavgrad za vjetropark Jelovača iznos od 253.196 maraka.

Kao koncesijsku naknadu, koncesionari iz oblasti turizma su u 2020. godini uplatili ukupno 7.860 maraka gdje se spominju skijalište Sportsko rekreativni centar “Čajuša” d.o.o Kupres i MI-VAL d.o.o Livno koja je uplatila jednokratnu koncesijsku nagradu za izgradnju adrenalinskog parka i eko – agro proizvodnji.

Prihodi od svih koncesijski naknada koje potpisalo resorno ministarstvo ispred Vlade HBŽ kao koncesora raspoređuje se sukladno odluci Vlade HBŽ iz 2009. godine u omjeru 60 posto iznosa koncesijske nagrade pripada proračunu HBŽ, a 40 posto iznosa pripada proračunu općine s područja gdje su prihodi ostvareni. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com