Djelatnici Doma zdravlja u Drvaru stupili su u četvrtak u opći štrajk, a zahtijevaju isplatu plaća, doprinosa i ostalih dugovanja.

Generalnom štrajku prethodio je štrajk upozorenja kojeg je Sindikat Doma zdravlja održao prošli mjesec. Tada je odgovornima u županijskoj vladi najavio da će stupiti u opći štrajk ako zdravstveni djelatnici ne dobiju zaostale plaće te im se ne uplate doprinosi i ostala dugovanja u punom iznosu, kao i retroaktivni rad na ‘covid odjeljenju’ za prošlu godinu.

U spomenutom sindikatu za ovakvu situaciju odgovornim drže ministra rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi Hercegbosanske županije Momčila Bajića koji je, kako kažu, u svojim ranijim izjavama isticao neophodnu sistematizaciju radnih mjesta pa tek onda redovne plaće.

Upravo iz tog razloga, odnosno (ne)provođenja sistematizacije radnih mjesta u toj ustanovi, vršitelj dužnosti direktora Doma zdravlja Drvar, Dragan Praštalo je u ožujku ove godine podnio ostavku, uz obrazloženje da neće otpuštati djelatnike u vrijeme pandemije koronavirusa.

Načelnici općine Drvar Dušici Runić nije poznat točan iznos dugovanja prema djelatnicima Doma zdravlja Drvar, no ona smatra da tih dugovanja, tj. zaostataka ima od ranije i da su se županjske institucije prema ovom problemu trebale ponijeti odgovornije.

“Uskraćena su im zakonom zagarantirana prava i u ovoj su godini primili samo dvije i pol plaće”, kazala je Runić u izjavi za Fenu te napomenula kako su djelatnicima Doma zdravlja Drvar u prošloj godini, posredstvom Vlade Srbije, osigurane četiri plaće iz donatorskih sredstava.

Općina Drvar, dodala je, pomagala je i uvijek će pomagati svojoj zdravstvenoj ustanovi kako bi stanovnici Drvara i Bosanskog Grahova imali bolju zdravstvenu zaštitu.

Za zdravstvenu ustanovu u Drvaru, kaže načelnica, učinili su mnogo te su uz pomoć Srbije i Republike Srpske dobili vozila hitne pomoći, patronažna vozila, zatim potpuno renovirali hitnu službu, obavili rekonstrukciju sistema grijanja, nabavili medicinsku opremu za hitnu službu i laboratoriju.

Uz to, realizirana je digitalizacija RTG aparata te nabavljena osnovna medicinska oprema i zubna stolica za Ambulantu u Bosanskom Grahovu, a osigurana je i oprema za fizičku rehabilitaciju.

S druge, pak, strane Runić nije zadovoljna odnosom institucija Hercegbosanske županije prema njima.

“Oni koji imaju obvezu da plaćaju rad zdravstvenih radnika, to ne čine…Kako je moguće da Vlada i Skupština HBŽ-a, kao i resorno ministarstvo mjesecima nisu u stanju riješiti ovaj problem? To mi je potpuno neshvatljivo”, kazala je Runić.

Na kraju je pozvala sve one koji su zaduženi za Dom zdravlja Drvar da shvate ozbiljnost situacije te da zajednički pokušaju iznaći rješenje za probleme u kojima su se našli zdravstveni djelatnici. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com