U četvrtak 27. svibnja 2021. godine u prostorijama Hrvatskog sabora u Zagrebu u Odboru za poljoprivredu savjetnik direktora ŠGD HBŠ d.o.o. Kupres za poslove šumarstva, Marijan Lozančić nazočio je radnom sastanku s predsjednicom Odbora za poljoprivredu, Marijanom Petir.

Tom prilikom Lozančić je članicu Odbora za europske poslove i Odbora za međuparlamentarnu suradnju gđu. Petir upoznao sa stanjem na području Hercegbosanske županije po pitanju procesa deminiranja šuma, do sad poduzetim aktivnostima kao i planovima za naredno razdoblje.

Naglašeno je da je za procese deminiranja do sada poduzeće izdvojilo višemilijunska financijska sredstva.

Istaknuto je iskustvo Šumskogospodarskog društva HBŠ  u projektima vezanim za deminiranje kao i na uspješno provedenim projektima iz EU fondova (ForestEye – Zaštita prirode i okoliša od šumskih požara - prekogranična suradnja s HR), te uz dugogodišnje posjedovanje FSC certifikata i članstvo u EUSTAFOR-u reference su koje ŠGD-u HBŠ daju mogućnost u iznalaženju rješenja kao bi se iz međunarodnih sredstava proces deminiranja podržao i u većem intenzitetu nastavio.

Marijana Petir tom prilikom je, obzirom na iskustvo rada u EU parlamentu i kroz praksu rada na zaštiti okoliša, iskazala spremnost i pružila potporu kroz jasno iznesene smjernice za proces apliciranja na projekte vezane za čišćenje zemljišta i šuma koje su pod minama i eksplozivinim sredstvima.

Zastupnica smatra kako je za rješavanje spomenutog problema ključno uključenje viših nivoa vlasti BiH, Vlade Hercegbosanske županije kao i pokretanje inicijative od strane Društva.

Savjetnik za poslove šumarstva zahvalio je zastupnici Petir, u ime Uprave Društva, na  izdvojenom vremenu i jasnim uputama za daljnju suradnju kao i za dosadašnju potporu.

Navode iz ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok