Unatoč općoj krizi u okruženju izazvanoj pojavom virusa COVID-19 ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres u protekloj 2020. godine svoje poslovanje prilagodilo je potrebnim epidemiološkim mjerama, te nastavilo sa svim poslovnim procesima i planiranim aktivnostima, uključujući uzgoj, integralnu zaštitu šuma i šumskouzgojne radove.

Tijekom 2020. godini na površini od 495,23 ha realizirani su šumskouzgojni radovi, na pošumljavanje se odnosi 214,73 ha šumskih površina, a ostalo otpada na njegu prirodnog podmlatka, popunjavanje i ostale šumsko uzgojne radove. Najveća ulaganja bila su usmjerena na pošumljavanje goleti i degradiranih površina.

Za sve vrste radova pošumljavanja korišten je isključivo autohtoni sadni materijal od sjemena prikupljenog iz prirodnih šuma i sjemenskih sastojina. Odabrani sadni materijal posebno je prilagođen za određeno stanište kroz adekvatno školovanje u Rasadniku Pržine, a za njegovo pošumljavanje utrošeno je 506. 545,00 KM. Proizvodnja sjemena, šumskog i hortikulturnog sadnog materijala, odvija se u suradnji i pod kontrolom Šumarskog fakulteta iz Sarajeva.

Veliki dio radova na pošumljavanju izvršen je u suradnji s lokalnim stanovništvom, na što je ŠGD HBŠ za pružene usluge izdvojilo 213.206,25 KM, a u radovima je sudjelovalo preko 300 ljudi. Uključivanje lokalnog stanovništva predstavlja dobru praksu, koja je na našim prostorima prisutna već godinama. Na ovaj način se educira lokalno stanovništvo o važnosti povratka prirodne šume na njeno stanište i podiže svijest o očuvanju šuma. Ista praksa  nastavljena je i u tekućoj 2021. godini te je do sad pošumljeno 27 ha sadnicama jele, trešnje i sjemenom bukve.

Prema planu i programu rada Društva planirano je do kraja tekuće godine pošumiti preko 500 ha goleti s 435 000 sadnica kako bi se stvorilo i obnovilo šumsko bogatstvo za nove generacije.

Cjelokupnom procesu pošumljavanja prethodi veliki niz aktivnosti koje se moraju provesti da bi se proizveo kvalitetan sadni materijal za sadnju na terenu.

Aktivnosti počinju skupljanjem sjemena u godini uroda, proces se nastavlja u Rasadniku Pržine kroz tehnološki proces dorade u trušnici, laboratorijska ispitivanja kvalitete, čuvanje sjemena, pripreme sadnog materijala za sjetvu i ciklus školovanja. U prošloj godini prikupljeno je 5 000 kg sjemenskog materijala kojeg su skupili djelatnici šumarija i Rasadnika Pržine.

Kako cjelokupan rad i trud ne bi bili uništeni od sve većeg broja šumskih požara, izvršena su velika ulaganja na preventivnu zaštitu od požara koja je na samom vrhu ljestvice prioriteta zaštite, jer su požari najveća opasnost za šume i šumska zemljišta na području Hercegbosanske županije.

U 2020. godini na prostoru županije ukupno je registrirano 130 šumskih požara, od toga u Glamoču 27, Drvaru 7, Bosanskom Grahovu 28, Kupresu 9, Tomislavgradu 26 i u Livnu 33 požara, a ukupna opožarena površina na području kojim gospodari Društvo iznosila je 9.880,93 ha, od toga evidentirano je 8 752,19 ha opožarene državne površine kojom gospodari ŠGD dok je drugi dio u iznosu od 1 128,74 ha evidentiran na privatnim površinama kojima ne gospodarimo, a naši djelatnici su sudjelovali u gašenju.

Na samom početku 2021. godine, dok je još snijeg u šumi, bilo je preko 50 intervencija na gašenje požara ispred ŠGD-a. Najveći gubitci nastali su na novoosnovanim pošumljenim površinama u Kupresu. (vidljivo na fotografijama).

Pored spomenutih požara u 2020. godini velika šteta u šumi zabilježena je u Glamoču 04. kolovoza, olujni vjetar u kratkom vremenu uništio je preko 8 600 m3 drvne mase u nekoliko odjela na 24,99 ha površine.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com