Iz dana u dan slušamo kako stanovnici naše županije napuštaju svoje ognjište i odlaze u razvijenije zapadnoeuropske zemlje, najčešće u Njemačku.

Da migrantska kretanja nisu apsolutno jednosmjerna, svjedoči slučaj šesteročlane njemačke obitelji koja se planira doseliti u Golinjevo. Riječ je o Susanne Marielle, njezinu mužu Henryju i njihovih četvero djece u dobi od četiri do deset godina koji su od mjeseca travnja stanovnici ovog livanjskoga sela.

U pratnji profesorice njemačkog jezika Valentine Matić, obitelj se susrela s ministricom znanosti, prosvjete, kulture i športa Gordanom Nakić. U razgovoru je majka Susane istaknula kako je sretna što su doselili u Livno, ponajviše zato što su djeca u seoskom okruženju dobila prostor za slobodan rast i razvoj. Dvoje starije djece prati nastavu na daljinu u Njemačkoj, a u isto vrijeme neobvezno dolaze u osnovnu školu u Podhumu s ciljem socijalizacije u novom okruženju i s ciljem učenja hrvatskog jezika. Od početka sljedeće školske godine obitelj planira djecu redovito upisati u školu u Podhumu. Roditelji ističu kako su iznimno zadovoljni susretljivošću mještana, brzinom prilagodbe kao i činjenicom da su djeca zavoljela školu i život u Golinjevu.

Ministrica je pokazala zadovoljstvo što školski sustav odgovara potrebama novih učenika te je istaknula kako će ministarstvo poduzeti sve potrebne korake kako bi se djeci omogućilo da u potpunosti prevladaju jezične i kulturne barijere. Naglasila je kako je dolazak ove obitelji bogatstvo za Hercegbosansku županiju, posebno za Golinjevo i školu u Podhumu. Njihovim dolaskom djeca našega kraja dobila su priliku učiti njemački jezik kroz igru s vršnjacima, zaključila je ministrica.

Navode iz Vlade HBŽ.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com