Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović i njegova zamjenica Borjana Krišto drugi dan službenog posjeta ministra gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske (RH) Tomislava Ćorića Livnu počeli su sastankom s gradonačelnikom Darkom Čondrićem.

Tijekom sastanaka s gradonačelnikom razgovaralo se i o stanju u gospodarstvu i unaprjeđenju suradnje s RH, kao i o ostvarivanju suradnje s hrvatskim gradovima i općinama u pograničnom području, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Potencijali Buškog jezera bili su tema razgovora s ministrom Ćorićem kojeg su domaćini upoznali s trenutnom situacijom kada je u pitanju naknada koju Republika Hrvatska izdvaja Livnu po osnovu korištenja tog vodnog resursa.

Domaćini su s izaslanstvom tijekom prvog dana posjeta obišli ovo jezero te posjetili pogon Crpne stanice Buško blato u Podgradini, crpno-turbinskog postrojenja putem kojeg se akumulira voda u jezeru za potrebe glavne hidroelektrane Orlovac u Rudi u RH.

Gradonačelnik Čondrić istaknuo je da je trenutna naknada koju Livno prima od HEP-a zbog korištenja vode iz jezera niska.

“Raspodjela sredstava mora biti veća i Grad Livno će, u suradnji s višim razinama vlasti, nastojati da se to i ostvari. Ministra smo upoznali s trenutnim stanjem u livanjskom gospodarstvu i kao jedinica lokalne samouprave izrazili smo spremnost na suradnju posebno s pograničnim gradovima i općinama s kojima vidimo zajednički interes u dobivanju sredstava iz europskih fondova”, kazao je Čondrić.

Gradonačelnik je istaknuo da Livno ima prirodne potencijale, vodu, vjetar sunce, te da ima u planu upravo kroz projekte naslonjene na ove prirodne resurse pokrenuti gospodarstvo.

“Prostorno smo jedna od najvećih općina s odličnim uvjetima kupnje zemljišta za proizvodne pogone. Želimo poboljšati situaciju korištenja potencijala Livanjskog polja, nastavka izgradnje gospodarskih zona i stvaranja uvjeta za privlačenje stranih ulagača i njihovog dolaska na naše područje i samim tim otvaranja novih radnih mjesta. Jednako tako ćemo biti istinski partneri i našim domaćim gospodarstvenicima, zato smo i s njima danas razgovarali, a sve s ciljem da zajedničkim snagama pokrenemo livanjsko gospodarstvo. Mišljenja smo da nam u svemu tome nastavak dobre suradnje s Vladom RH može itekako pomoći uz veliku podršku koju imamo od strane vodstva hrvatske politike u BiH”, kazao Čondrić.

 

Poboljšati odnos HEP-a prema Livnu i Tomislavgradu

Ministar Ćorić kazao je kako su teme razgovora bile vezane i za energetski sustav Buškog jezera i izazove s kojima se susreće lokalna zajednica u kontekstu odnosa s Hrvatsko elektroprivredom (HEP).

“HEP je u vlasništvu RH te će u narednom razdoblju učiniti sve da odnosi HEP-a s Gradom Livnom, ali i Tomislavgradom budu što je moguće bolji. Gradonačelnik Čondrić izašao je s inicijativom da se otvori prostor ugradnji jednog uređaja kojim bi se, zapravo, definirao drugi zakonski prihvatljiv način obračuna. Ja osobno nemam ništa protiv toga i prenijet ću pozitivne dojmove o ovoj inicijativi i prema menadžmentu HEP-a. Što se tiče suradnje oko Buškog jezera, tema je i potencijalan razvoj drugih sadržaja oko njega jer oni ne postoje s obzirom na činjenicu da želimo što je moguće više relaksirati i poboljšati odnose između HEP-a i Livna. Držimo da je svaka pozitivna inicijativa s naše strane dobrodošla i vjerujem da ćemo u narednom razdoblju, s obzirom na činjenicu da je trenutno u izradi i razvojna strategija Grada Livna, naći način da oplemenimo i to područje”, istaknuo je Ćorić.

Naglasio je kako je današnji razgovor s gospodarstvenicima Livna otvorio čitav niz perspektiva, a jedan od njih je i pitanje Graničnog prijelaza Kamensko.

“To je tema o kojoj ću razgovarati sa svojim kolegama u Vladi. S druge strane, bilo mi je drago upoznati proizvođače iz prehrambene industrije, sira i mesnih prerađevina koji u narednom razdoblju šire svoje kapacitete”, kazao je ministar Ćorić.

U sklopu posjete domaćini su s izaslanstvom Vlade RH obišli pogon tvornice za proizvodnju PVC i aluminijske stolarije B-Krug koja više od 70 posto vlastitih proizvoda izvozi na tržište Europske unije, a susreli su se i sa župnikom župe Svih svetih u Livnu fra Vinkom Sičajom, stoji u priopćenju.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com