Nakon usvajanja prijedloga Odluka o određivanju koncesionara, odobravanju ugovora o koncesiji i ovlaštenju mjerodavnog ministarstva za potpisivanje ugovora s koncesionarom u svezi izgradnje vjetroparkova na prostoru općina Glamoč i Bosansko Grahovo, jučer je u zgradi Vlade Hercegbosanske županije potpisan ugovor između Vlade Hercegbosanske županije kao koncesora koju zastupa ministrica gospodarstva Dijana Puzigaća i tvrtke “Vjetroelektrane dah planine” d.o.o. Mostar kao koncesionara.

Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju vjetroparka “Čadilj”, smještenog na području općine Glamoč, ukupne instalirane snage od 138 MW, za koju je određena jednokratna koncesijska naknada u iznosu od 62.236,42  KM, a godišnja koncesijska naknada obračunavati će se u iznosu od 1,75% i koncesija za izgradnju vjetroparka “Marino Brdo”, smještenog na području općine Bosansko Grahovo, ukupne instalirane snage od 126 MW, za koju je određena jednokratna koncesijska naknada u iznosu 56.330,80 KM. Godišnja koncesijska naknada za ovu koncesiju obračunavat će se u iznosu od 1,78 % od ukupnog bruto prihoda ostvarenog proizvodnjom električne energije.

Ugovori su sklopljeni na razdoblje od trideset godina u svrhu korištenja vjetra za proizvodnju električne energije, odnosno isključivo i jedino u svrhu obavljanja elektroprivredne gospodarske djelatnosti proizvodnje, prijenosa, distribucije i trgovine električne energije za elektroenergetski objekt – vjetroelektrana.

Navode iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok