Njemačka kompanija Wpd, koja se bavi proizvodnjom struje iz obnovljivih izvora, dobila je koncesije za izgradnju dva vjetroparka na području općina Glamoča i Bosanskog Grahova u Hercegbosanskoj županiji, u zapadnom dijelu BiH, ukupne instaliranje snage 264 megawata (MW).

Vlada Hercegbosanske županije donijela je odluku o odobravanju koncesije tvrtki Vjetroelektrane dah planine d.o.o. Mostar, čiji je osnivač Wpd Europe GmbH, za izgradnju vjetroparka Čadilj na području općine Glamoč.

Projektom je predviđeno izgradnje vjetroparka instalirane snage od 138 MW. Na području općine Bosansko Grahovo Wpdu je odobrena koncesija za izgradnju vjetroparka Marino Brdo ukupne instalirane snage od 126 MW.

Wpd planira izgradnju ukupno četiri vjetroparka u Hercegbosansdkoj županiji sa sjedištem u Livnu. Ranije su predstavili planove za izgradnju vjetroparka Kruzi i Vaganj na području Livna ukupne instalirane snage 810 MW.

Na području Hercegbosanske županije do sada su izgrađena dva vjetroparka za proizvodnju električne energije.

U planu je izgradnja nekoliko privatnih vjetroelektrana, a s izgradnjom jedne od njih je započela kineska kompanija China National Technical Import & Export Corporation na lokaciji brda Ivovik lod Livna, ukupne vrijednosti 130 milijuna eura.

Područje Hercegovine, po istraživanjima, ima najveći potencijal za izgradnju vjetroelektrana u BiH. Na temelju studije međunarodne agencije International Renewable Energy Agency (IRENA), isplativi potencijal za izgradnju vjetroelektrana iznosi 10.619 MW, a potencijalna proizvodnja 22.893 GWh.

Radi usporedbe cijela potrošnja električne energije u BiH tijekom 2020. godine iznosila je nešto više od 12.000 GWh. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok