Ovih dana često smo u prilici slušati ili čitati o problemu isporuke ogrjevnog drveta na prostoru HBŽ. Da je to postala jedna od ključnih tema koja unosi nemir u naše građanstvo, a osobito kod naših umirovljenika pokazuje i veliki interes građana, a i portala koji svakodnevno pišu o ovom gorućem problemu.

Upravo je portal zvono.ba ovu temu dobro istražio, te se nećemo ponavljati u onomu dijelu koji su oni već akceptirali. Vratimo se na količinu sječe i potrebe građanstva za ogrjevnim drvetom u našoj županiji. Kako bi to još više približili i pojednostavili građanstvu, ovaj put ćemo se bazirati na općinu Glamoč i grad Livno.

Plan sječe ogrjevnog drveta u šumariji Glamoč uvijek iznosi negdje oko 40 000 m3. Realizacija sječe u 2021. godini bila je 32 030 m3. Potrebe djelatnika šumarije su negdje oko 5000 m3, a šumarija Livno je u 2021. godini građanstvu isporučila oko 12 000 m3 ogrjevnog drveta. Iz ovih podataka uočavamo da samo šumarija Glamoč može lako i na vrijeme zadovoljiti potrebe građana ove dvije općine, ali u slučaju da su građani prioritet. (Ostvarena sječa u 2021. u šumarijama Bosansko Grahovo iznosi 40 840 m3, Drvar 21 535 m3 i Kupres 10 849 m3). Pogledamo li ove iznose zbirno, uistinu je nejasno kako je moguće da građani u našoj županiji imaju problem sa isporukom unaprijed uplaćenog ogrjevnog drveta.

Realizacija sječe u prvih 8 mjeseci 2022. godine iznosila je 60 %, što je opet pokazatelj da su te količine morale biti dostatne za potrebe građanstva, ponavljamo, ukoliko su građani bili prioritet. Ipak, potrebe građana nisu zadovoljene niti na razini od 50 %, a umirovljenicima u Livnu je isporučeno oko 30 %. Iz svih ovih navedenih činjenica postavlja se samo jedno logično pitanje: „Gdje su nestala drva?“

U lipnju ove godine upravo je zbog visokih cijena i nestašice peleta i ogrjeva za građane BiH vijeće ministara donijelo odluku o zabrani izvoza peleta, briketa i ogrjevnog drveta na 3 mjeseca. Unatoč tim zabranama cijene ogrjeva nisu pale, a i neće ukoliko se sada izvoz odobri. Razlog tomu su avansne uplate za sve proizvedene količine od inozemnih kupaca, a proizvođači peleta i ogrjevnog drveta proizvode samo skladište i čekaju deblokadu kako bi se roba uputila na inozemno tržište.

Stoga, ponovo postavljamo pitanje, tko pojedinim drvoprerađivačima koji se bave proizvodnjom peleta i cijepanog drveta sve to omogućuje, a da se pravo na ogrjev uskratio našim građanima?

Slična ovakva pitanja postavio je i portal Zvono, ali smatramo da je etiketirano na pogrešnu adresu. Upućeno je direktoru Mašiću koji u ovom slučaju samostalno ne može donijeti odluku ni koja je obaveza portira u ŠGD.

Iz toga razloga ova pitanja postavljamo jedino odgovornim osobama po ovom problemu. Predsjedniče vlade Ivane Vukadine, zašto građani nemaju ogrjev, zašto samo vama podobni drvoprerađivači imaju sirovine na pretek, zašto podcjenjujete građane ove županije? Do koje granice mislite ići sa podjelama na podobne i nepodobne građane? Doktore Rimac, vi koji skupa sa Vukadinom činite kralježnicu vladajuće koalicije u našoj županiji, zašto ovo dopuštate? Zašto ste sudionik ove zavjere protiv svoga naroda, ili možda ne znate da ovaj problem postoji? Ipak, ma što da od toga jeste, očito ste vi za ovaj problem slijepi, sve dok Jela IR ima na pretek oblovine za svoje potrebe.

Ured za informiranje HDZ-a BiH HBŽ

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok