Foto: Livno Online

U sklopu višednevnog obilježavanja Dana Grada Livna u četvrtak je na središnjem gradskom trgu organiziran 1. Sajam prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda, obrta, tradicionalnih zanata i turizma „AGRO-TOUR LIVNO” 2022. godine.

Cjelodnevna sajamska manifestacija okupila je 18 izlagača, što je zadovoljavajuće budući da je prva u tom obliku, kazao je za Večerrnji list livanjski gradonačelnik Darko Čondrić te dodao: „Vjerujem da će ovo poprimiti jednu lijepu tradiciju a u budućem periodu to možemo snažnije podržati i proširiti možda i izvan okvira Livna, da nam dođu i gosti. Poljoprivredna proizvodnja u Livnu ima ogromne potencijale i mi, kao Grad, želimo to u budućem periodu snažnije podržavati. Želja je kroz ovaj sajam pokazati naše proizvođače, pokazati ih nama u gradu, snažnije pružiti potporu našim obiteljskim gospodarstvenicima, poljoprivrednim proizvođačima, našim ljudima koji se bave turizmom. Kroz našu Turističku zajednicu želimo mapirati Livno da bude jedna doista nezaobilazna destinacija u području turizma.“. Piše Većernji list BiH.

Podršku ovakvim manifestacijama redovito pruža i Mljekara Livno koja je za ovu prigodu na svom štandu, uz razne vrste sireva za degustaciju, izložila i pravu grdosiju od sira tešku 17 kg.

Zdravko Markov, direktor prodaje, rekao nam je koliko je litara mlijeka utrošeno da bi se dobio sir takvih gabarita.

„Kad ga napravimo teži 22 kg pa puta 10 l mlijeka po jednom kilogramu. Znači preko 200 l mlijeka treba za jedan ovakav sir. Ovo je naš poseban sir koji pravimo baš za sajmove i promociju i mislim da je pravi užitak vidjeti ga ovako. Lijep je i reprezentativan pa smo malo i ponosni na njega,“ kazao je Markov.

Na sajmu su sudjelovali uglavnom izlagači iz prehrambenog sektora i turizma, no, organizatori se nadaju i potiču i tradicionalne zanate da im se u budućnosti pridruže. Vjerni sudionici ovakvih manifestacija su učenici i nastavnici iz Srednje strukovne škole u Livnu.

I ovoga puta su se predstavili sa konobarima i kuharima, poljoprivredni tehničari su izložili proizvode iz vlastitog (školskog) plasteničkog uzgoja, svoje vještine i znanje su prezentirali strojarski i elektro tehničari, a učenici medicinskog smjera svojim sugrađanima mjerili tlak i razinu šećera u krvi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok