Prije nekoliko mjeseci portal Livno Online uputio je upit Skupštini HB županije o primanjima (poimenice) zastupnika u 2021.godini u ovom zakonodavnom tijelu HB županije.

Upit smo uputili kao zahtjev za pristup informacijama, a sve na temelju Zakona o slobodi pristupa informacijama FBiH u kojem stoji da svaka fizička ili pravna osoba imaju pravo pristupa informacijama ukoliko su one od javnog interesa.S obzirom da se javnim novcem, proračunskim sredstvima HB županije, financiraju primanja zastupnika javnost ima pravo znati koliko su novca primili u 2021.godini.

Skupština HB županije u prvom odgovoru nije dostavila tražene podatke pozivajući se na Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Nakon našeg drugog upita u kojem smo obrazložili da zaštita osobnih podataka nije apsolutno pravo, odnosno da zastupnici  ne mogu uživati ista prava kao obični građani jer se financiraju javnim novcem, opet nismo dobili traženu informaciju. Skupština je tada navela da ne može dostaviti informacije jer portal Livno Online nije upisan u registar pravnih osoba, te da nismo dokazali da je tražitelj informacije novinar portala Livno Online.

Portal Livno Online o cijelom slučaju je upoznao Instituciju ombudsmena za ljudska prava koja je dala preporuku Skupštini HB županije da u roku od 30 dana postupi po Zakonu o slobodi pristupa informacijama FBiH, odnosno da dostavi tražene informacije. Rok još nije istekao.

Ombudsmeni su mišljenja da javni interes predvladava nad privatnim interesom zastupnika u Skupštini HBŽ. Također, mišljenja su da javnost ima pravo znati kako se troše javni novci.

Također, Agencija za zaštitu osobnih podataka kaže da zaštita osobnih podataka nije apsolutno pravo. Odnosno ne može se podjednako primjeniti na sve državljane BiH. Tako da se političari ne mogu skrivati iza ovog zakona. Osobito jer se financiraju javnim novcem.

Izdvajamo dio mišljenja Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH koja je odlučivala o dopuštenosti objavljivanja primanja pojedinih javnih službenika http://www.azlp.ba/misljenja/?id=848:

Člankom 27. stavak (3)  Zakona o plaćama i naknadama u tijelima vlasti Federacije BiH propisano je da su podaci o plaćama državnih službenika i namještenika javni. Također, bitno je naglasiti činjenicu da proračun u javnom sektoru donosi zakonodavna vlast i isti predstavlja plan prihoda i rashoda date političko-teritorijalne jedinice, te se između ostalog, bazira na principu transparentnosti. S obzirom da se javna proračunska sredstva formiraju iz poreza i drugih prihoda koje plaćaju građani, nedvojbeno je opravdano građane upoznati sa radom javnih tijela i trošenjem budžetskih sredstava, što predstavlja jednu od osnovnih pretpostavki kontrole. Dakle, uposleni u javnom tijelu su korisnici proračunskih sredstava, te stoga ne mogu uživati zaštitu na privatnost u pogledu obrade osobnih podataka u onoj mjeri u kojoj se ta zaštita Zakonom osigurava fizičkoj osobi u privatnom sektoru ili nekim drugim „običnim“ životnim situacijama. Osim navedenog, podaci o primanjima uposlenih u javnom tijelu ukazuje na način trošenja proračunskih sredstava, što preventivno može djelovati na nezakonite radnje ili korupciju tog javnog tijela, te se stoga nedvojbeno može reći da je objavljivanje ovakve informacije u javnom interesu.

Sve naprijed navedeno upućuje da se podaci o plaćama uposlenih u javnim tijelima Federacije Bosne i Hercegovine i županija trebaju učiniti javnim, što podrazumijeva neto i bruto plaću. Isto se odnosi i na sva druga primanja koji se isplaćuju iz proračuna, kao što su različite naknade, nagrade i slično.

Dakle, nesporno je da se plaća i druga primanja mogu i trebaju učiniti javnim, međutim iz objavljenog iznosa ne trebaju biti vidljivi pojedini dijelovi plaće kao što su, na primjer, odbici za alimentaciju, kredit, članarina za sindikat i slično. Ovi podaci predstavljaju osobne karakteristike i opredjeljenja pojedinaca kao nositelja osobnih podataka, spadaju u sferu privatnosti, te stoga ne mogu biti javno dostupni bez ikakvih ograničenja.

Livno Online je u prošlosti na isti način kontaktirao mnogobrojne institucije kao što su Vrhovni sud FBiH, Ustavni sud BiH, SIPA-u, tužiteljstva i niti jedna ova institucija nije nam odbila dati tražene informacije niti je u sumnju dovodila identitet novinara niti pravni status portala Livno Online.

I još jedan primjer koji pokazuje netransparentnost rada Skupštine HBŽ je i naš upit koji smo uputili susjednoj županiji. Naime, Zapadno-hercegovačka županija je na naš upit jesu li primanja njihovih zastupnika tajni podaci odgovorila da u svakom trenutku, po zaprimljenom zahtjevu, možemo dobiti novčane iznose koje njihovi zastupnici primaju u skupštini.

Zanimljivo je kako je Vlada Brčko distrikta na svojim web stranicama objavila registar uposlenih i registar imenovanih osoba u organima javne uprave, institucijama, javnim poduzećima, ustanovama, zavodima i fondovima https://eprim.bdcentral.net/. U registru su navedeni svi uposleni (ime, prezime, radno mjesto, ...) kao i njihove plaće. Isto je učinio i Kanton Sarajevo.

Vlada HB županije to još nije učinila.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok