U Tomislavgradu je jučer održana prva konstituirajuća sjednica Skupštine Hercegbosanske županije. Predsjedatelj Skupštine iz starog saziva Jozo Ćosić podnio je izvješće Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o rezultatima izbora, a potom je upriličena dodjela certifikata i potpisivanje izjava. Sjednici je nazočio predstavnik SIP-a BiH Vlado Rogić koji je uručio certifikate i informirao zastupnike o obvezi popunjavanja imovinske kartice.

Potom je uslijedila stanka kako bi se konstituirali klubovi naroda i stranaka. Na klubove Srba i Bošnjaka pričekat će se do iduće sjednice, a iz Kluba Hrvata, koji ima 17 zastupnika, voljom većine za novog-starog predsjedatelja predložen je Jozo Ćosić iz HDZ 1990. - Klub Hrvata je na ovoj sjednici poslao jasnu poruku da predlaže Ivana Vukadina za novog mandatara za sastav Vlade. Naravno, Klub Hrvata nije taj koji odlučuje, to radi rukovodstvo Skupštine. Budući da ono nije izabrano, druga dva kluba - Bošnjaka i Srba nisu se konstituirala, treba pričekati da se službeno i oni konstituiraju pa da to bude i službeni prijedlog Skupštine - kazao nam je Ćosić. Pitali smo i aktualnog premijera HBŽ-a Ivana Vukadina iz HNP-a o pregovorima s predstavnicima parlamentarnih stranaka i ima li dovoljno glasova za potvrđivanje njega kao mandatara, odnosno formiranje nove Vlade. Uz napomenu da treba pričekati konstituiranje Skupštine u punom kapacitetu kako bi i on kao mandatar bio potvrđen, kazao nam je kako se razgovori nastavljaju te dodao: - Naravno da su svi koji su zastupnici u Skupštini HBŽ-a u igri za buduću koaliciju oko Vlade. Sadašnja koalicija funkcionira i mi ovog trenutka u Skupštini HBŽ-a imamo kapacitet od 15 ruku. To je osnova oko koje ćemo graditi priču za dalje. Vidjet ćemo kako će sve to skupa izgledati. Rekao sam - svi su u igri i sa svima ćemo razgovarati. Piše Večernji list BiH.

>>> Dr. Perić: Vukadin nema dovoljnu potporu za skupštinsku većinu niti za novu Vladu

>>> HDZ BiH: Ćosić nije predsjednik Skupštine HBŽ, niti je Ivan Vukadin mandatar

Imenovano je privremeno Povjerenstvo za izbor i imenovanja te privremeno Administrativno-pravno povjerenstvo. Novu Skupštinu HBŽ-a čini 25 zastupnika koji dolaze iz 10 političkih stranaka: HNP - Ivan Vukadin, Ivan Ivić, Stipan Šarac, Ante Baković, Robert Bagarić; HDZ BiH - Dragan Konta, Marija Bagarić, Stipo Galić, Tonka Kovčalija, Narcis Lovrenović; HDZ 1990. - Nediljko Rimac, Mladenka Perković, Mladen Šarić, Jozo Ćosić; SNSD - Goran Broćeta, Nikola Materić; HNL - Josip Perić, Matko Ćurković; SDA - Hikmet Hodžić, Arif Kovačević; SDP BiH - Hana Milak, Avdija Đugum; Srpska sloga - Duško Radun; Srpsko jedinstvo - Dragana Damjanović; HRS - Josip Tomić. Iz zakonodavnog tijela HBŽ-a za Dom naroda Parlamenta FBiH bira se devet izaslanika, jedan iz reda bošnjačkog, tri iz hrvatskog i četiri iz srpskog naroda te jedan iz reda ostalih.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok