Ove godine kao nikada prije, sudeći prema izjavama žitelja HB županije s kojima smo razgovarali, nije bilo teže doći do ogrjeva za sezonu grijanja.

Većina žitelja HB županije koja se odlučila grijati na drva kao dobavljača je odabrala ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres (šumariju). Što zbog povoljne cijene, što zbog pouzdanosti isporuke od prijašnjih godina. Uplata za ogrjev je morala biti izvršena unaprijed.

Nažalost, kako su nam sugovornici istaknuli, ogrjev od šumarije ili nisu dobili na vrijeme ili nikako. Neki su ogrjev uplatili već početkom 2022.godine, kao što su činili par godina prije, i nisu ga dobili na vrijeme ili su ga dobili početkom listopada nakon općih izbora u BiH. Neki su kupci odustali polovinom godine i tražili su povrat novca. Što je razumljivo znajući da je potrebno određeno razdoblje za pilanje, cijepanje i  sušenje ogrjeva. Ovisno o vremenskim prilikama.

Kako ne bi ostali hladnih kućanstava veliki dio njih je ogrjev potražio kod privatnika po znatno višim cijenama nego što su unaprijed platili šumariji. Osobito u Livnu. Tako su nam bar potvrdili žitelji Livna.

Tragom ove informacije portal Livno Online, kako bi riješio sve nedoumice oko (ne)isporuke ogrjeva,  ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres ( čiju upravu čine kadrovi Hrvatskog nacionalnog pomaka i HDZ-a 1990) je uputio dopis u pismenoj formi sljedećeg sadržaja:

Molimo Vas da nam dostavite podatke koliko je osoba (privatnih osoba/lica)  ove godine naručilo i uplatilo ogrjev od ŠGD "Hercegbosanske šume".

Molimo da nam dostavite podatke po gradovima/općinama (Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, B. Grahovo, Drvar)

Također, molimo Vas da nam dostavite i koliko je osoba zatražilo povrat unaprijed uplaćenog novca zbog neisporuke ogrjeva zaključno s 30.10.2022. Također po gradovima/općinama.

Upit smo uputili 08.11.2022. pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama FBiH. Odgovor smo trebali dobiti u zakonskom roku od 15 dana. Kako odgovor nismo dobili u navedenom roku o svemu smo obavijestili Instituciju ombudsmena za ljudska prava BiH.

Podsjećamo da smo u prošlosti na temelju istoga zakona javne informacije u roku i bez problema dobivali od Ustavnog suda BiH, Vrhovnog suda FBiH, Kantonalnog suda Livno, Općinskog suda Livno, SIPA-e, Federalne uprave policije i brojnih drugih institucija u BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok