• Short title article: Imaš petlju

Završnim natjecanjem u Livnu je okončana besplatna petodnevna radionica o osnovama programiranja „Imaš petlju“.

Pohađali su je srednjoškolce iz Livna i Glamoča: Projekt su osmislili i realizirali članovi Zagrebačkog kluba livanjskih studenata. Podržali su ga Grad Livno, Vlada HBŽ, zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva i Ekonomska škola u Livnu, a glavni sponzor bio je uspješni hrvatski poduzetnik Mate Rimac, podrijetlom iz Livna. Piše Večernji list.

Interes srednjoškolaca bio je izniman, prijavilo ih se 74, no, zbog ograničenog kapaciteta u informatičkom kabinetu Ekonomske škole, priliku za stjecanje novih znanja dobilo je 21, kazala nam je članica ZKLS-a Andrea Krišto.

„Ugodno smo iznenađeni, doista nismo očekivali ovoliku zainteresiranost. Sjetimo se sebe kao srednjoškolaca, bili smo, ono, mozak na pašu, gledamo lijevo-desno, stvarno su cijelo vrijeme pozorno pratili i slušali. Bilo je interaktivno, stalno su se javljali, natjecali su se tko će biti bolji, baš smo oduševljeni što se tiče učenika.“, kazala je Krišto.

Andrea je, kao i još četvero njenih kolega, bila i edukatorica na radionici. A cilj projekta je promovirati programiranje i naučiti polaznike osnovama programskog jezika, upoznati ih s varijablama, petljama, funkcijama i radu s mikrokontrolerom. Pitamo Mirka Mihaljevića, predsjednika ZKLS-a, otkuda ideja za takvu vrstu projekta?

„Svi mi koji smo došli educirati srednjoškolce, bili smo učenici Opće gimnazije i svi smo studenti Fakulteta Elektrotehnike i računarstva. Međutim, prije dolaska na fakultet nitko od nas nije napisao niti jednu liniju koda tako da smo htjeli omogućiti našim učenicima da oni maju nekakvu platformu na koju mogu to isprobati,“ odgovara Mirko i ne krije zadovoljstvo postignutim.

Petodnevna obuka zaokružena je završnim natjecanjem, a uvjerljivo najbolji bio je Antonio Markov, učenik Srednje strukovne škole u Livnu. Pun dojmova kratko nam je kazao: „Osjećaj je izvanredan, nisam se nadao, ali nikad ne bih postigao ovaj uspjeh bez znanja iz škole i mog najdražeg profesora Edina Džebe koji mi je dao znanje da dođem do ovog uspjeha.“

Inače, Zagrebački klub livanjskih studenata osam godina već organizira „Sajam karijera“ kako bi maturante srednjih škola upoznao s mogućnošću i uvjetima studiranja na Sveučilištu u Zagrebu. Taj rad i vrijednost njihovih projekta prepoznali su i financijski podržali i Grad Livno i HBŽ.

„Sigurno da ćemo to podržavati i dalje, bitno je znanje, bitna je edukacija, da su kompetentni za ono što rade i naravno mi, kao Grad Livno, kao jedinica lokalne samouprave moramo i na ovaj način podržavati naše studente,“ kazao nam je gradonačelnik Darko Čondrić, a ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta u Vladi HBŽ Gordana Nakić istaknula: „Ovo je hvale vrijedan projekt, i Sajam karijera a i ovo natjecanje naših učenika srednjih škola. Ove godine se ono proširilo i na Srednju školu u Glamoču, nadam se iduće godine da će i na cijelu Županiju.“

Uz potvrdu o uspješno završenoj obuci troje prvoplasiranih dobilo je i vrijedne nagrade, a šestodnevno druženje i rad okončani su zajedničkom fotografijom.

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok