• Short title article: Najbolji uz najbolje

Na prvom festivalu hrvatske programerske izvrsnosti i premijernoj svečanosti pod nazivom "+ 1 Izvrstan za Bolju Hrvatsku – Najbolji uz najbolje“ okupilo se tri stotine djece, mladih i njihovih obitelj u prepunoj dvorani Vijenac.

Pedesetak mladih programera, sadašnjih i bivših učenika, dobilo priznanja za rezultate na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima, za autorski doprinos te za višestruka godišnja postignuća.

Među dobitnicima su velika imena hrvatskog programiranja koje su predvodili Patrik Pavić, prvi Hrvat u povijesti u TOP 10 svih vremena na Međunarodnoj programerskoj olimpijadi (IOI), i Krešimir Nežmah, prvo europsko juniorsko zlato iz 2017., dobitnik šest priznanja, koji je nadahnuo novi val natjecateljskih programera, te Lara Semeš najbolja C++ natjecateljica u povijesti, dobitnica četiri priznanja, zatim Fabijan Cikač, Lovro Tunjić, Lana Škarica i mnogi drugi. Navodi Večernji.hr.

Priznanja za uzastopna postignuća na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima dobili su i robotičari, Antonio, Dora i Ivan Dijanić te Borut Patčev. Programerski specijalisti, zaljubljenici koji žive programiranje i predvode usavršavanja učenika cjelogodišnjim voditeljskim radom u radionicama, pripremama i kampovima, dodijeljena su priznanja "E-TO JE PRAVI MENTOR".

Dodijeljena su i priznanja istaknutim osobama za osobiti doprinos Savezu i promociji hrvatske izvrsnosti. Osim programera, u prvom planu bile su i dovitljive autorske osobe kojima računalstvo nije životni poziv. Priznanje Zagrebačkog računalnog saveza Sisavac godine za neinformatičare godine primilo je četvero sjajnih ljudi koji žive hrvatske i europske vrijednosti.

Neinformatičarima godine proglašeni su Herman Vukušić, zapovjednik konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu", koji je ugrozio vlastiti život kako bi sudjelovao u spašavanju 70.000 žitelja Lašvanske doline prije 30 godina. Uz njega, priznanje i medalju Sisavac godine dobili su Zlatko Dalić, Dino Jelusić i znanstvenica Vlatka Vukelić, i tako svoju izvrsnost stavili uz bok mladih programera.

Dobitnik Nagrade ZRSObit Zagrebačkog računalnog saveza za životno djelo bio je Branimir pl. Makanec, velikan računalstva u Hrvata, počasni predsjednik Saveza od 2005. godine, od kojeg je sve i krenulo prije šezdesetak godina. Kao Makančevi nasljednici Nagradu za životno djelo dobili su i najbolja mentorica u povijesti profesorica matematike Mihaela Piskač Opančar i Patrik Pavić, živa legenda natjecateljskog programiranja.

Osim festivala hrvatske izvrsnosti, u predvorju Nadbiskupijskog pastoralnog instituta bila je postavljena ZRSObit izložba o postignućima darovitih, a u središnje mjesto tom prigodom stavljena je i knjiga "Hrvatska u 30 priča", autora Z.F. Petešića i Bože Skoke koji je kao uzvanik sudjelovao u svečanosti. Zlatko Dalić dobio je i posebnu poklon majicu Saveza, sa željom da se s Vatrenima popne na krov Europe. Svečanost je vodio Mario Petreković, a zaključena je pjesmom "Programeri luduju".

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok