• Short title article: Nove vjetroelektrane

Vjetroelektrana, instalirane nazivne snage 72,6 MW (11x6,6 MW), odobrene snage priključenja 72,6 MW (11x6,6 MW) i planirane godišnje proizvodnje električne energije od 193 GWh, gradit će se na planinskom području brda Jelovača-Tušnica, na području općine Tomislavgrad.

Usvojila je to Vlada Federacije BiH nakon izvješća Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o aktivnostima u postupku izdavanja Energetske dozvole i dala prethodnu suglasnost ovom ministarstvu u postupku izdavanja Energetske dozvole privredom društvu Winter Wind d.o.o. Tomislavgrad za izgradnju vjetroelektrane Tušnica.

Projekt VE Tušnica je započet 2017. godine, kada je počelo ispitivanje i mjerenje vjetropotencijala, a 2019. godine izrađen je i elaborat kojim je prikazano da je na nadmorskoj visini od 1.610 metara izmjerena prosječna brzina vjetra od 8 m/s, u desetominutnom intervalu, a maksimalna izmjerena brzina vjetra iznosi 35,1 m/s.

Pozicije i količina vjetroturbina su određene na osnovu elaborata, te je određeno da je na ovu lokaciju idealno pozicionirati 11 vjetroagregata, instalirane snage 6,6 MW.

Ukupni trošak izgradnje VE Tušnica iznosi 106.354.000 eura, prema troškovniku glavnog projekta, a povrat investicije uz zajamčenu otkupnu cijenu iz 2023. godine od 64,39 €/MWh bio bi između deset i jedanaest godina.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok