• Short title article: Nova vjetroelektrana

Poduzeće Vjetroelektrane Dah planine iz Sarajeva planira izgradnju vjetroelektrane Čadilj u Glamoču, na potezu katastarskih općina Dolac i Vidimilije.

Planirana je vjetroelektrana priključne snage od 138 MW, koja će se sastojati od 23 vjetroagregata snage do 6 MW, a koja bi godišnje proizvodila oko 410 GWh električne energije. VE Čadilj kao jedinstvenu funkcionalnu cjelinju činit će niz operativnih platoa sa vjetroagregatima, pristupnim putevim, kabelskim razvodom i priključkom na postojeću elektroenergetsku mrežu. Navodi Ekapija.

Prema idjenom projektu predložen je agregat Simens SG snage do 6 MW koji imaju dužinu lopatice od 85 m.

VE Čadilj se nalazi na području općine Glamoč, smještena približno 8 km sjeverno od Livna. Lokacija je na brdovitom području, na oko 1.200 m nadmorske visine, na krškoj visoravni Krug planina.

Namjena VE Čadilj je proizvodnja električne energije pretvorbom energije vjetra, ističe se u zahtjevu za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš koji je izradio Zagrebinspekt iz Mostara.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo je na javni uvid Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš projekat izgradnje a primjedbe i sugestije se mogu slati u roku od 30. dana.

U srpnju 2022. godine poduzeću Vjetroelektrane dah planine Mostar je dodijeljena koncesija za izgradnju vjetroparka Čadilj za koju je određena jednokratna koncesijska naknada u iznosu od 62.236 KM, a godišnja koncesijska naknada obračunavat će se u iznosu od 1,75%.

Firma Vjetroelektrane Dah planine podružnica je njemačke kompanije wpd, koja već ima izgrađene vjetroparkove širom svijeta, a i susjedne Hrvatske.

Podsjetimo, eKapija je u maju 2019. godine pisala o namjeri kompanije wpd Adria da izgradi integrisani sistem vjetroelektrana na području Livna, Grahova i Glamoča i u koji bi uložila 1,5 mlrd EUR.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok