• Short title article: Poplave

Načelnica općine Drvar Dušica Runić ukazala je na potrebu rekonstrukcije prelivne brane na umjetnom jezeru u selu Prekaja, istaknuvši kako nemaju sredstava da bi riješili ovaj problem.

Runić je rekla Srni da je uslijed obilnih padalina tijekom svibnja došlo do izlijevanja rijeke Unac u pojedinim selima i pucanja prelivne brane koju treba rekonstruirati.

"Brana se nalazi na umjetnom jezeru Župica u selu Prekaja, čija je visina 24,7 metara, a širina 692 metra. Jezero je od Drvara udaljeno 17 kilometara", rekla je Runić. Prema njenim riječima, općina Drvar svojim proračunom nije u mogućnosti sanirati branu, ali i problem plavljenja na području te lokalne zajednice.

"Potrebno je rekonstruirati branu, ali mi nažalost sada nemamo sredstava kojima bi riješili taj problem. Postoji i strah od pucanja brane jer tada bi moglo doći do velike štete kada je riječ o domaćinstvima, a bili bi i ugroženi ljudski života u Drvaru", objasnila je Runić.

Rijeka Unac je desna pritoka Une, izvire iz Šatorskog jezera, a od Drvara do ušća teče najdužom i najdubljom klisurom, dubine i do 350 metara. Njeno izlijevanje ovog mjeseca uslijed velikih padavina izazvalo je brojne probleme.

"U selu Mokronoge potpuno su bili potopljeni pašnjaci i oranice, a izlijevanje Unca napravilo je štetu i u Bastasima i mjestu Tjesnac", napomenula je Runić. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok