• Short title article: Konzule Gvineje

Premda je poslom vezan uz Njemačku, a volonterski, kao počasni konzul u Bosni i Hercegovini, za Gvineju, Dalibor Jurkić svako malo navrati u svoj rodni kraj i uvijek iznova s razočaranjem konstatira da se stvari sporo pomiču prema boljitku.

Prije tri godine govorio je za Večernji list te nas je pozvao kako bi s nama, a i javnošću, podijelio neke svoje zamisli i projekte, a sve radi dovođenja investitora i u Livno i u Bosnu i Hercegovinu.

Osmanagićevi savjeti

- Gdje god da se krećem, Livno mi je uvijek u srcu i moja Bosna i Hercegovina, i žalosno bi bilo da se od ove ljepote koju imamo ne napravi nešto. Prošle godine sam s engleskim veleposlanikom u Bosni i Hercegovini posjetio piramide u Visokom. Bili smo na Tekiji, u blizini je i Međugorje, tu je i naše Livno… Mnogo lijepih destinacija na relativno malom prostoru. Na moju inicijativu NBA košarkaš Jusuf Nurkić nedavno je posjetio Livno, visoravan Kruzi i naše divlje konje te ostao zadivljen viđenim. Bilo bi žalosno da se to ne iskoristi i ne snimi jedan promotivni film o ovim ljepotama. U toj namjeri dodatno me je ohrabrio i Semir Osmanagić koji mi je preporučio da, poput Švicaraca, napravim za inozemne gospodarstvenike i diplomate jednu turističku rutu, jedan izlet od nekoliko dana, krenem iz Međugorja, preko Tekije, Stoca, Trebinja, dođem u Visoko na piramide, svratim u svoje Livno, pokažem divlje konje, livanjski sir… Kaže, popunit ćeš hotele, popunit ćeš restorane, ljudi će se zainteresirati, počet će izgradnja nekih vikendica, nešto će se početi događati - govori nam Jurkić i otkriva kako je to razlog njegova dolaska u rodni grad.

Proveo je nekoliko dana u razgledanju, snimio mnogo toga, već je na putu za Njemačku, no idućeg tjedna se ponovno vraća.

- I ako Bog da, sredinom srpnja ću dovesti Steffena Daustera, njemačkog gospodarstvenika čiji su poslovi vezani uz turizam i gradnju turističkih kompleksa. G. Dauster, uz Njemačku, ima tvrtke i u Švicarskoj, u Zagrebu te Bosni i Hercegovini, točnije u Zvorniku. I ranije sam dovodio potencijalne investitore, često bio razočaran situacijom, sporom i kompliciranom administracijom. Teško je u ovako kompliciranu zemlju s dva entiteta, deset županija i jednim distriktom, a da ne pričam o stalnim političkim previranjima, dovesti investitore koji s pravom pitaju "tko mi jamči sigurnost". I to je jedan od vodećih problema za ozbiljnija ulaganja - govori nam Jurkić i dodaje: - A moglo bi se napraviti mnogo toga. Tko god je bio u Livnu, vidio naše konje, prekrasne krajolike, bio je opčinjen. Trebamo raditi na propagandi, promicanju tih naših ljepota, ništa drugo. Da Švicarska ima to što mi ovdje imamo, to bi bilo zlato, imali bismo autocestu, karikiram, do Zagoričana i usput dvadeset hotela te restorana. Bog nas je obilato podario, a mi to ne znamo iskoristiti ili uništavamo.

Ističe kako se nada da će sada imati više sreće, dovesti investitore kako bi se pokrenulo gospodarstvo i zadržala mladost. Malo je razočaran i medijima u svom gradu. Kaže kako su ga pune novine i televizije u Njemačkoj i ostatku BiH, ali ga u Livnu i na livanjskim portalima nema:

Naši ljudi

- Ne znam što je tomu razlog, ljubomora, zavist?! Nije mi jasno. Uvijek sam se dičio svojim krajem i uspješnim ljudima poniklim iz Livna. Dičim se sa Zlatkom Dalićem, Munjom - Ivanom Miloložom, dičim se našim akademskim slikarom Ivicom Vlašićem, Šukerom, Matom Rimcem, Antom Vrdoljakom… Znači, tko god da je iz Livna, a nešto je napravio, dičim se tim čovjekom jer je moj.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok