• Short title article: Mnoštvo prepreka

Zahvaljujući potpori Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, ovih dana se organiziraju javne prezentacije o pristupačnosti lokalnih zajednica za osobe s invaliditetom.

Dio je to šireg projekta Access – pristupačno okruženje za osobe s invaliditetom u sklopu kojeg je već obavljeno istraživanje u 15 gradova i općina u BiH, među kojima je i Livno. Javlja FTV.

Osobe s invaliditetom imaju pravo pristupa građevinama, putovima, prijevozima, otvorenom i zatvorenom prostoru, informacijama, komunikacijama i uslugama, definirano je to člankom 9 Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda. Kakvo je stanje u BiH, istražilo je 15 osoba s invaliditetom analizirajući više od 220 objekata

„Možemo reći da se u posljednje vrijeme primjećuje blagi napredak kada je u pitanju pristupačnost, ali još je to prilično daleko od onoga što je potrebno za osobe s invaliditetom. Nažalost, oni se susreću sa brojnim preprekama u obavljanju svakodnevnog života“, kaže Zlatko Malić, voditelj Caritasovih projekata za osobe s invaliditetom.

Analiza pristupačnosti u svakom gradu urađena je u prosjeku na nekih 14 objekata. Pomacima unatoč, i dalje su prisutne brojne barijere, osobito one fizičke.

„Općina - možete vi doći do prizemlja, ali u Općinskom vijeću ne možete sudjelovati. Isto tako Zavod za zapošljavanje. Svaki mjesec trebaš se doći prijaviti, mi nemamo šanse ni blizu vrata doći, a kamo li ući unutra. Nema šanse da se dođe do knjižnice“, navodi Šemsija Đeladini, predsjednica UDRUGE Paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Kantona 10.

Mufik Velagić član je ove udruge: „Ima mjesta gdje ne možeš nikako. U policiju kada se ulazi, ne možeš prići sam, nema teorije“.

Pred zgradom MUP-a napravljena je kosa ravan, ali s invalidskim kolicima se ne može preko pločnika.

„Ono što su poteškoće u gotovo svim mjestima su pristupačan prijevoz za osobe s invaliditetom, nedostatak taktilnih traka, nedostatak zvučnih semafora, pristupačan toalet, pa čak i u nekim važnijim institucijama ili ustanovama“, ističe Malić.

Rečeno je i to kako su svojevrsno iznenađenje bili tržni centri koji uglavnom zadovoljavaju standarde pristupačnosti. Inače, u sklopu projekta u tijeku je i javna kampanja pod nazivom "Pristupačno okruženje za sve. Bez prepreka!".

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok