• Short title article: Potvrđena optužnica

Općinski sud u Livnu, Rješenjem od 21. lipnja 2023. godine, potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 u Livnu, protiv J.B rođenog 1974. godine, I.B rođenog 1972. godine i Ž.D. rođenog 1958. godine, zbog postojanja osnovane sumnje da su radnjama opisanim kao u optužnici počinili produžena kaznena djela Obmana pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti iz čl. 268. i Krivotvorenje isprave iz čl. 373. st. 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Optuženima J.B i I.B se stavlja na teret da su u periodu 2017.-2020. godine, prilikom podnošenja Zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu podršku po modelu poticaja proizvodnji, kao dokaz o kupovini sjemena,  Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ, u Livnu, uz zahtjeve prilagali lažne i krivotvorene račune za kupovinu sjemena, izdane od strane raznih pravnih osoba sa područja F BiH i RS, za koje račune i fakture je naknadnom kontrolom Uprave za indirektno oporezivanje BiH utvrđeno da su neistiniti, odnosno da nikada nisu izdani od strane pravnih osoba koje se navode kao izdavatelji, pa je resorno ministarstvo, dovedeno u zabludu da se radi o istinitim i vjerodostojnim računima za kupovinu sjemena, zahtjeve optuženih ocijenilo kao osnovane i dalje zahtjeve za poljoprivredne poticaje uputilo na isplatu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koje je optuženima i to J.B u periodu 2017-2020. godine na ime poljoprivredne proizvodnje isplatilo ukupno 74.788,00 KM poticajnih sredstava, dok je optuženim I.B isplaćeno ukupno 53.811,00 KM poticajnih sredstava, koji iznosi ujedno predstavljaju i iznose protupravno stečene imovinske koristi.

Optužnicom ovog tužiteljstva, optuženom J.B se također stavlja na teret da je za određene novčane iznose poljoprivrednicima, s područja HBŽ, a s kojima je prethodno tužiteljstvo zaključilo sporazume o priznanju krivnje, prodavao, lažne račune, fakture i otpremnice pravnih osoba s područja F BIH i RS, koje su isti uz zahtjeve za ostvarivanje prava na poticaje u poljoprivredi, resornom ministarstvu, prilagali kao dokaze o kupovini sjemena, a za koje je kontrolom također utvrđeno da nisu izdani od strane pravnih osoba koje se navode kao izdavatelji istih.

Optuženom Ž.D se stavlja na teret da je jednoj osobi na području općine T. prodao krivotvorene fakture, račune za kupovinu sjemena i otpremnice, koje je ta osoba predala uz zahtjev za ostvarivanje prava na poticaj, a koji je od resornog ministarstva ocijenjen kao neosnovan iz razloga što je utvrđeno da se radi o lažnim financijskim dokumentima, koji se dostavljaju kao dokazi za kupovni sjemena.

Optužnicom tužiteljstva je skladu sa odredbom čl. 114. ZKP-a F BIH, od optuženih J.B i I.B predloženo oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi u ukupnom iznosu od 128.599,00 KM, a optužnicom je predloženo izvođenje preko stotinu materijalnih dokaza kao i saslušanje većeg broja svjedoka.

Sudac za prethodno saslušanje Općinskog suda u Livnu je za dan 22. kolovoza 2023. godine zakazao ročište radi za izjašnjenja o krivnji u kaznenom predmetu protiv optuženih

„Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti iz članka 3. Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.“

Navode iz suda.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok