• Short title article: Mala korist

Dugogodišnja pojava je i to da se koncesije dodjeljuju jednoj tvrtki i kao takve miruju godinama, a onda se u zamjenu za milijunsku naknadu, prenesu na drugu tvrtku.

Ulaganja u neke od projekata dolaze od investitora iz Kine ili od firme koje su na neki način povezane s njima, piše Žurnal.

Žurnal u nastavku donosi popis firmi koje su dobile koncesije za vjetroelektrane. Grad Livno je proračunom za 2021. i 2022. godinu planirao prihod od koncesijskih naknada u iznosu od po 20.000 KM, a u te dvije godine uplaćeno im je ukupno 8.855 KM. Od toga u 2021. uplaćeno je 8.575 KM, a u 2022. samo 280 KM.

Posljednjih 18 godina koncesije se u HBŽ-u dijele za izgradnju vjetroelektrana, solarnih elektrana, korištenje lovišta, crpljenje podzemnih mineralnih voda u industrijske svrhe i slično… Iz tog razloga, navode izvori Žurnala, planiranih 20.000 KM koncesijske naknade je premalo i oni smatraju da bi prihodi trebali biti milijunski.

Žurnal je već ranije pisao da dio mještana u Livnu, zbog koncesija, ostaje bez nekretnina koje su godinama u vlasništvu njihove obitelji. Nekretnine se prepisuju na Županiju i Grad Livno, a dalje se dodjeljuju koncesionarima. Dugogodišnja pojava je i to da se koncesije dodjeljuju jednoj tvrtki i kao takve miruju godinama, a onda se prenesu na drugu tvrtku u zamjenu za milijunsku naknadu.

„Jedinu korist u ovoj priči imaju preprodavači nekih od koncesija“, navode naši izvori, dodavši da je potrebno mijenjati Zakon o koncesijama koji u mnogo čemu pogoduje legalizaciji ovakvih pojava. Posljedica svega navedenog je, dodali su, da su prihodi od koncesija minimalni ili ih nema nikako.

Zanimljivo je da ulaganja u neke od ovih projekata dolaze od investitora iz Kine ili od tvrtki koje su na neki način povezane s njima.

KONCESIJE ZA IZGRADNJU VJETROPARKOVA

Ne računajući ostale koncesije, posljednjih godina samo za izgradnju vjetroparkova na području HBŽ-a  je dano  više od 20 suglasnosti. Ipak, izgrađena su samo dva vjetroparka, dok je jedan u fazi izgradnje.

Javno preduzeće Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar je 7. studenog 2018. izgradilo vjetropark Mesihovina (snage 50,60 MW) u Tomislavgradu. Izgradnja je financirana iz kreditnih sredstava. Godinu kasnije, također u Tomislavgradu, izgrađen je VE Jelovača (36 MW). Radi se o investiciji firme F. L. Wind d.o.o., kćerke firme FEAL d.o.o. iz Širokog Brijega čije je poslovanje vezano za mostarski Aluminij. Aluminij je, podsjetimo, uništen tako što je kupovao skupu struju od firme PPD povezane sa ruskim kapitalom, o kojoj je Žurnal pisao u nekoliko navrata.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok