• Short title article: Ugroženo zdravlje stanovnika

Požar na gradskoj deponiji otpada, koja se nalazi u blizini Mjesne zajednice Zaglavice, kod Drvara, još nije pod kontrolom.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo HB županije Diana Mamić zatražila je od nadležnih da poduzmu mjere i započnu sanaciju gradske deponije u Zaglavici u Drvaru, koja deset dana gori i šteti zdravlju ljudi.

Utvrđeno je kako visoka koncentracija gorućih plinova, dim i neugodni miris predstavlja štetnost za zdravlje te su naložene hitne mjere za sanaciju deponije, istaknuli su iz Zavoda za javno zdravstvo.

Načelnica Drvara Dušica Runić izjavila je kako su poduzete sve mjere da se suzbije požar i širenje neugodnog mirisa, ali da zbog nedostatka teške mehanizacije u Drvaru požar na deponiji nisu u mogućnosti do kraja sanirati.

Po njezinim riječima, požar je nastao jer je neodgovorna osoba palila gume, koji se zatim proširio u dubinu te je izmaknuo kontroli.

Vezano za deponiju, Runić je istaknula kako vidi problem oko regularnosti i rješivosti općinske inicijative za sanaciju deponije,  koja je odlukom Općinskog vijeća Drvar dana na prihodovanje i upravljanje JP'' Komunalac'' d.o.o. Drvar.

- Okolišnu dozvolu za deponiju treba izdati Ministarstvo. Županijsko ili federalno - ne znam jer općinskim zahtjevom za izdavanje okolišne dozvole već treću godinu ova ministarstva igraju teniski meč i prebacuju lopticu s jednih na druge. Bez okolišne dozvole ne možemo uraditi glavni projekat sanacije deponije za koji smo sredstva osigurali još u srpnju 2020. godine - istaknula je Runić.

Što se tiče nove lokacije deponije, Runić je kazala kako je nova lokacija u isključivoj nadležnosti Općinskog vijeća, predlažu je službe, ali da je bez okolišne dozvole bespredmetno predlagati lokaciju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok