• Short title article: Čeka se 11 godina

Državni sud odredio je pritvor Vildanu Ključi u trajanju od mjesec, koji se prije dva dana dobrovoljno vratio u Bosnu i Hercegovinu a sumnjiči se za organiziranje terorističke grupe, odnosno pridruživanje terorističkim organizacijama u Siriji, piše Detektor.

Sudija Goran Radević pojasnio je da se osumnjičeni Ključo dobrovoljno vratio u BiH, nakon čega je priveden, te da je odbio da zaprimi dokumentaciju s dokazima.

Ključo prilikom ulaska sudije na ročiste nije ustao, niti prilikom obraćanja, zbog čega je Radević kazao da je u pitanju nepoštivanje Suda.

Čeka se 11 godina

- Nije nepoštivanje Suda, nego je iz vjerskih razloga. Ja poštujem ovaj Sud, zato sam se i predao - rekao je Ključo.

Radević je kazao da bi u drugim okolnostima udaljio osumnjičenog iz sudnice zbog takvog postupka, ali da smatra dragocjenim da se nalazi u sudnici nakon više od 11 godina.

Na ročištu za određivanje mjera pritvora tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao da se istraga vodi još od 2012., a da je 2017. godine bilo doneseno rješenje o određivanju mjera pritvora, ali i raspisana međunarodna potjernica zbog nedostupnosti Ključe organima gonjenja.

- Tužilaštvo ne vidi dobrovoljnost u ovom predmetu, jer smo svjesni da je u ovom trenutku teroristička organizacija u Siriji u fazi raspadanja. Da se 2014. godine predao, tada bismo mogli razmatrati, ali on je 11 i više godina nedostupan organima - rekao je tužilac.

Potrebno liječenje

Branilac osumnjičenog Senad Bilić kazao je da ostaje kod ranijeg dostavljenog odgovora na rješenje, tražeći izricanje blažih mjera, poput kućnog pritvora i policijskog nadzora nad njim.

- S druge strane, njemu se stavlja na teret da se pridružio stranoj paravojnoj formaciji, odnosno terorističkoj organizaciji od 2012. godine, a ta organizacija je tek od 2013. godine proglašena terorističkom - ukazao je Bilić.

Podsjetio je da se osumnjičeni predao dobrovoljno kada je za to ispunio mogućnosti.

- Ja bih se vratio davno, ali sam prethodnih godina imao problema s grupama koje su vladale i nisu mi dale da idem, nisam imao ni dokumente ni novac. Grupe koje su vladale tražile su da se pridružim njima i da dam novac, ja to nisam htio, niti sam imao novac - pojasnio je osumnjičeni Ključo.

Rekao je da je bio nekoliko puta ranjavan i da je trenutno bolestan, zbog čega mu je potrebno liječenje. Objasnio je da je po dolasku u Tursku, u nedostatku dokumenata, tražio od Konzulata da mu pomogne s procedurom vraćanja u BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok