• Short title article: KIC

U četvrtak, 19. listopada 2023. u 18:00 sati, bit će upriličeno otvorenje izložbe pod nazivom ''C'EST LA VIE - Godine J(j)ure *30'', izloženi eksponati su dio opusa Jure Semrena.

Jure Semren, rođen 19. rujna 1956. godine. Pučku školu pohađao u Biloj, osnovnu u Guberu i Livnu, srednju – Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom i studij ekonomije u Zagrebu i Banja Luci.

Prvu spoznaju o slikama i uopće o likovnosti susreće u franjevačkom samostanu Gorica, boraveći kao osmoškolac (1969. - 1971. godine.). Kroz srednju školu, više se upušta u crtanje u likovnoj sekciji kod fra Perice Vidića ( 1971 – 1975. ). Inspiriran djelima Gabrijela Jurkića i fra Anđela Kajića, od malih nogu, zavolio je slikarstvo i na koncu se i sam okušao. Po struci je diplomirani ekonomist a po naravi zaljubljenik u prirodu koja ga odmara i iz koje crpi harmoniju. Svoje umirovljeničke dane provodi u rodnoj Bila - Livno, slikajući i kljucajući u drvo; jer u nešto se udarati mora.

(Jure Semren; Foto: Z.Karadža / Livno Online)

Svoju prvu samostalnu izložbu priređuje početkom 1994. godine, od kada više participira u likovnom izričaju i likovnosti Livna.

Iz njegove tridesetogodišnje izlagačke aktivnosti, gore navedenog, za sebe kaže da je samo jedan vrijedan amater ( valjda imam pravo na to).

Fra Vendelin Karačić o Juri je napisao : ''... S pokojom mrtvom prirodom i slikanjem sakralnih motiva u duhu simbolizma, Jure Semren ne ostaje isključivo u okviru pejzažnog slikarstva. Bez predrasuda traži svoj put, ne podvrgavajući se arhetipskom, ali također ne bježi po svaku cijenu od predšasnika kao uzora.''

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok